ciasto_na_swieta

Jakie ciasta zrobić na Boże Narodzenie? – przepisy na najlepsze ciasta na Święta


Zaraz Boże Narodzenie, a Ty jeszcze zastanawiasz się jakie ciasta zagoszczą na świątecznym stole? Oto kilka przepisów na najlepsze ciasta na Święta. Szybkie przepisy dla spóźnialskich.

Ciasta na Święta – makowiec

Tradycyjne ciasto świąteczne przygotowywane jeszcze przez nasze babcie, kiedyś nie mogło go zabraknąć na wigilijnym stole. Oto przepis na smaczny, wilgotny makowiec, który długo zachowuje świeżość i zawsze się udaje!

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 180 ml mleka w temperaturze pokojowej,
  • 150 g roztopionego masła,
  • 6 żółtek,
  • 21 g drożdży suchych,
  • 6 łyżek cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżka alkoholu (spirytusu, wódki lub rum),
  • laska wanilii.

 

Suche drożdże mieszamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Na samym końcu dodajemy roztopione mleko (musi być przestudzone). Ukształtowane w kule ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 do 1,5 godziny. Dobrze, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Składniki na masę makową:

  • 0,5 kg maku,
  • 170 g cukru,
  • garść posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • aromat migdałowy,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 6 białek.

Nasza rada: obecnie można kupić już zmielony mak, zaoszczędzicie w ten sposób czas na mielenie maku.

Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostudzenia. Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do odciśniętego maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, na końcu dodajemy ubite białka.

makowiec

Ciasto dzielimy na trzy równe części i rozwałkujemy na placki o kształcie prostokąta, powinny mieć grubość około 3 mm. Masę makową również dzielimy na 3 równe części. Na każdy placek wykładamy część masy makowej, tak aby zostawić około 2 cm wolnego ciasta od każdego brzegu.

Każdy kawałek ciasta z wyłożoną masą zwijamy w rolady (boki do środka) i przekładamy na papier do pieczenia, tak aby zwinięte boki znajdowały się na dole. Użyty papier do pieczenia musi być na tyle duży, aby można było owinąć nim roladę i zostawić około 1-2 cm luzu.

Makowce pieczemy w temperaturze 190°C przez 30-40 minut. Rolady możemy wykończyć, polewając lukrem lub posypując cukrem pudrem.

Ciasta na Święta – szybki piernik

Kolejna klasyczna propozycja. Święta kojarzą się przede wszystkim z zapachem piernika. Dlatego proponujemy Wam szybkie ciasto piernikowe, pyszne i znikające ze stołu w kilka chwil!

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka miodu,
  • 3 szklanki maki pszennej,
  • 4 jajka (oddzielamy białka i żółtka),
  • 100 g masła,
  • przyprawa korzenna do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka kakao,
  • powidła śliwkowe do przełożenia ciasta.

piernik

Zaczynamy od zagotowania masła z miodem, przyprawami, składniki muszą się dokładnie roztopić i połączyć. Następnie dodajemy po kolei: cukier, mleko, kakao, żółtka. Każdy składnik dodajemy osobno i mieszamy masę.

Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną, znowu mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka jajek i delikatnie mieszamy. Białka z masą musimy mieszać delikatnie, dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze.

Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 14 x 26 cm, pieczemy około godziny w temperaturze 170°C. Ostudzone przecinamy na pół i przekładamy powidłami. Smacznego!

Ciasta na Święta – sernik z rosą

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznego sernika. Oto najlepsza jego wersja – delikatny i puszysty sernik z rosą.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

 

Wszystkie składniki ciasta mieszamy i zagniatamy. Z ciasta musimy uformować kulę i na godzinę odstawić do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 2 szklanki tłustego mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 4 żółtka
  • sok z cytryny.

sernik

Miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sok z cytryny i dalej ubijamy. Zaczynamy dodawać twaróg po łyżce, ciągle ucierając. Po dodaniu całego sera wsypujemy budyń, wlewamy mleko i olej ciągle miksując, aż do uzyskania dość rzadkiej masy.

Blachę o wymiarach 23 x 37 cm wylepiamy rozwałkowanym ciastem i wylewamy masę serową. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Składniki na wierzch:

  • 7 białek,
  • szczypta soli,
  • 2/3 szklanki cukru.

Ubijamy sztywną, błyszczącą pianę. Wykładamy ją na pieczone wcześniej przez godzinę ciasto i pieczemy jeszcze 15 – 20 minut do zarumienienia się bezy.

Żeby powstała rosa musimy najpierw zostawić ciasto na 15 minut w gorącym piecu (po jego wyłączeniu), później uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy jeszcze 20 minut. Potem wyjmujemy już ciasto z piekarnika do całkowitego wystudzenia.

Życzymy Wam smacznych ciast na Święta!

Photo by elements.envato.com/nblxer/tycoon101/ratmaner/Dream79

Post Author: edyta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *