piernik w dloniach

Jak zrobić świąteczne pierniki – prosty przepis na pierniki


Koniec listopada i początek grudnia to czas, kiedy należy pomyśleć o przygotowaniu świątecznych pierniczków. Przyjmuje się, że ciasto piernikowe jest dość wymagające, a ciasteczka muszą poleżeć, by nabrać odpowiedniej kruchości. My przedstawiamy Wam prosty przepis na pierniki, które zawsze wychodzą i są mięciutkie.

Przepis na pierniki – co potrzebujemy?

Składniki na około 50 sztuk pierniczków:

  • 1/4 szklanki miodu,
  • 80g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki przyprawy korzennej.

ciasto piernikowe

Masło podgrzewamy razem z miodem i cukrem, mieszając tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do przestudzonej masy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Żeby ułatwić sobie pracę, możemy użyć miksera. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt sypkie, dodajmy więcej rozpuszczonego miodu, który zwilży i zwiąże ciasto. Wyrobione ciasto, przed rozwałkowaniem możemy wsadzić do lodówki na pół godziny.

Wałkujemy na blacie podsypanym mąką, na grubość około 2-3 mm. Teraz czas na najprzyjemniejszą część, czyli wykrawanie foremkami naszych ulubionych kształtów. Wykrojone pierniczki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki należny piec w temperaturze 180° przez 8-10 minut. Uważajmy, żeby nie piec pierników za długo, bo będą się kruszyć.

Zabawmy się!

Pieczenie pierników to nasze ulubione wspomnienie związane z przygotowywaniami do Świąt Bożego Narodzenia. Korzenny zapach ciasta, zabawa mąką, czas spędzony z mamą lub babcią. Zaprośmy zatem do pieczenia pierników nasze dzieci czy wnuki. Frajdą dla nich będzie zarówno wykrawanie foremkami ciasteczek, jak i dekorowanie upieczonych pierniczków. Jest to fantastyczny pomysł na spędzenie z dziećmi chłodnego, jesiennego popołudnia. pieczenie pierników

Przygotowane pierniki możemy później wykorzystać do dekorowania świątecznych prezentów lub przybrania naszej choinki. Możemy je też po prostu zjeść, co najbardziej Wam polecamy!

Photo by elements.envato.com/erika8213/merc67

Photo by Beata Szuda

Post Author: edyta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *