Zdrowe przechowywanie żywności

Czy wiesz, w którym miejscu w lodówce stawiać nabiał, wędliny czy warzywa? Organizacja lodówki podlega pewnym zasadom. Sprawdź koniecznie jak właściwie przechowywać żywność, aby była dłużej świeża.

Pewnie zastanawiasz się, czy ma to w ogóle jakieś znaczenie, w którym miejscu w lodówce położysz nabiał, a w którym warzywa. Otóż ma. Temperatura w lodówce różni się w zależności od wysokości, czy miejsca. Na drzwiach mamy najwyższą temperaturę – 10-15 st. C. Idąc o dołu lodówki – 9-10 st. C – w tym miejscu najczęściej przechowujemy warzywa i owoce. Najniższa półka w lodówce to najlepsze miejsce do przechowywania surowych mięs i ryb – panuje tam najniższa temperatura – 2 st. C. Półka środkowa (temp. 4-5 st. C) przeznaczona jest na masło, twarogi, śmietanę, wędliny, sałatki czy surówki umieszczone w plastikowych pojemnikach do żywności. Stawiamy tam także ciasta i desery. Na najwyższej półce w temperaturze 7-8 st. C najlepiej jest przechowywać nabiał, przetwory owocowe. Są to idealne warunki dla serów i jogurtów.

pixabay.com
pixabay.com

Idealna czystość

W lodówce powinna panować idealna czystość. Nie mamy tu na myśli chorobliwego perfekcjonizmu, który zmusza nas do codziennego mycia lodówki. Właściwe przechowywanie żywności – we właściwych miejscach, a także specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach pozwala nam dłużej cieszyć się zarówno świeżym jedzeniem, jak i czystością w lodówce. Trzeba być czujnym. Surowego mięsa nigdy nie kładźmy bezpośrednio na półkę – zawsze w misce lub na talerzu. Pilnujmy, aby nie zabrudzić mięsem półek, gdyż groźne bakterie salmonelli, którym może być zarażone mięso bardzo szybko się rozprzestrzeniają i są niebezpieczne dla naszego zdrowia. To samo dotyczy jajek.

Jeśli już zdarzy się “wypadek” i zabrudziliśmy lodówkę surowym mięsem, należy ją jak najszybciej umyć. Do tego celu najlepiej stosować naturalne metody pozbycia się bakterii – np. sodę oczyszczoną. Więcej o eko sprzątaniu możesz przeczytać tutaj.

Jak uniknąć szybszego psucia się żywności?

Przede wszystkim nie przetrzymuj wędlin w folii, w której zostały zapakowane w sklepie. Najlepiej przełożyć ją do plastikowego pojemnika mającego dopływ powietrza, lub próżniowego (odsysającego za pomocą pompki powietrze). Pamiętaj jednak, że wędlina nie powinna mieć kontaktu z plastikiem – najlepiej wyłożyć pudełko papierem śniadaniowym. Żółty ser trzymany w folii spleśnieje.  Produkty, które otworzyliśmy – takie jak jogurty, śmietanę, czy twaróg powinniśmy ponownie szczelnie zamknąć, gdyż pochłaniają zapachy z wnętrza lodówki. Absolutnie nie wolno przechowywać żywności w metalowych puszkach. Otwartą konserwę, czy puszkę groszku, jeśli nie zużyliśmy jej od razu, także przekładamy do plastykowego pojemnika. Żywność nabiera metalicznego posmaku, a utleniający się metal wnika w jedzenie, co zagraża zdrowiu.

pixabay.com
pixabay.com

Warzywa i owoce wkładamy zawsze nie umyte, nie pozbawiamy ich ochronnej warstwy dzięki czemu pozostaną dłużej świeże. Tu także folia nie sprzyja świeżości.

Czy wszystko można przechowywać w lodówce?

Warto pamiętać, że niektóre warzywa i owoce tracą w lodówce swoje właściwości odżywcze i witaminy. W lodówce nie przechowujemy pomidorów, papryki, ogórków, cukinii i roślin strączkowych, a także owoców egzotycznych.

 

Post Author: goYka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *