Lato grillem pachnące


Wakacje, lato, plaża, słońce, urlop… grill. Co jeszcze dopiszecie do wakacyjnej listy, tego z czym najczęściej kojarzą się Wam wakacje? Myślę, że na tej liście na pewno znajdzie się rodzina i przyjaciele, a także mnóstwo wspólnie spędzonych pięknych chwil.

Lato to bowiem piękny czas. Czekamy na niego “cały rok” – tak to już przecież jest, że cały rok pracujemy na te dwa tygodnie błogiego spokoju i zasłużonego odpoczynku. Słońce pobudza nas do życia, dodaje energii, sprawia, że chce się żyć! Lato to spotkania z najbliższymi i wspólne biesiadowanie przy stole, no i grill pełną parą! Najczęściej zaczynamy już w maju i grillujemy tak do jesieni.

Nie tylko mięso…

grillowane warzywaGrillowanie jest modne i niezwykle popularne. Na grillu przygotujesz nie tylko pyszne mięso – chociaż to ulubiona opcja wszystkich panów, nie znam takiego, który nie zjadł by kiełbaski, karkówki czy żeberek z grilla! Z grilla pysznie smakują wszystkie warzywa, od cukinii, papryki, pomidorków po marchewkę przyprawioną ziołami i czosnkiem. Faszerowane papryki i pomidorki  czy pieczarki to prawdziwy rarytas grillowych spotkań!

Nie tylko pysznie, ale i pięknie prezentują się grillowane szaszłyki, które są gratką zarówno dla fanów mięsa jak i tych co zajadają się grillowanymi warzywami. Równie popularne są także ryby. Tu króluje pstrąg, łosoś i dorsz. Wegetarianom polecam szaszłyki z kolorowej papryki, pomidorów, cukinii z pomarańczą i grillowaną kukurydzę. Ci bardziej odważni sięgają także po owoce morza. A na deser? … grillowane owoce, a jakże! Gruszka posmarowana miodem, pieczone z laską wanilii jabłka podane z lodami to istny “miód w gębie”!

Ale jak to się w ogóle zaczęło?

Winowajcą całego grillowego zamieszania jest George Stephen, a historia grilla sięga aż 1952 roku! Jak wyglądał pierwszy grill?

Prototyp wykonany był z boi na trzech nogach, przykryty górną częścią boi. No i się zaczęło… tak powstała popularna do dziś dzień i ulubiona grillowa kula.

Warto także dodać, że nasi praprzodkowie również dali mu początek. Mięsa nabijane na patyki, lub kły zwierząt opiekane na skonstruowanych paleniskach to także pierwsze formy popularnego obecnie grilla.

Grillowy szał

Dziś w naszych ogrodach czy tarasach królują najrozmaitsze jego formy. Od grilli murowanych, po te klasyczne, prostokątne, zamykane, popularne kule po grille elektryczne, czy gazowe. Jak w każdej dziedzinie, tak i tutaj nauka nie śpi. Na rynku pojawił się grill napędzany energią słoneczną – GoSan Grill, którego napęd został już opatentowany, a jego technologia zwana Termall Battery pozwala na nagromadzenie energii, dzięki której grillować możemy nawet w nocy! I kto by pomyślał…

Post Author: goYka

1 thought on “Lato grillem pachnące

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *