Kakao napój bogów

Historia kakao i czekolady, jak większość największych odkryć ludzkości, utkana jest serią przypadków i ludzkiej ciekawości.

Pierwszym Europejczykiem, który mógł skosztować smaku czekolady był Krzysztof Kolumb. Najbardziej niewiarygodne jest to, że odkrywcy Ameryki zupełnie nie smakował napój podany mu przez Azteków. Sporządzony ze zmielonych ziaren kakaowca płyn był gorzki i cierpki i tylko zwykła ciekawość sprawiła, że Kolumb przyjął worek owoców nieznanej mu rośliny i zabrał go do Europy.

Co oznacza?

Genealogia słowa kakao budzi kontrowersje. Obecnie przyjmuje się, że słowo kakao pochodzi z języka Majów kabkau ; kab– gorzki i kau-sok.

Skąd pochodzi?

Ziarna kakaowca pochodzą z owocu kakaowca- niewielkiego drzewa, które rośnie w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie największym eksporterem owoców kakaowca jest Afryka.

Drzewo kakaowca występuje w trzech odmianach. Najstarszą i najszlachetniejszą jest odmiana Criollo, która uprawiana była w Ameryce Środkowej (obecnie uprawia się w Wenezueli i Ekwadorze). Owoce z takiego drzewa charakteryzują się podłużnym i nieregularnym kształtem, a ich barwa zwykle jest koloru żółtego lub czerwonego, choć można również spotkać owoce o barwie niebieskiej. Ze względu na najintensywniejszy smak i aromat ziarna z tej odmiany są używane do produkcji najbardziej wyrafinowanych smakowo, luksusowych czekolad.

Forastero, to młodsza odmiana uprawiana w basenie Amazonki. Cechą charakterystyczną drzew tej odmiany jest odporność na warunki atmosferyczne, dlatego też jest obecnie najpowszechniej uprawianą odmianą kakaowca. Nasiona cechuje bardzo intensywny lecz krótkotrwały smak.

Trzecią odmianą jest Trinitario – połączenie dwóch poprzednich odmian. Powstała ona przypadkowo, gdy sadzonki Criollo uległy zniszczeniu. Dzięki takiej krzyżówce Trinitario ma intensywny smak i aromat oraz wytrzymałość fizyczną.

Trochę chemii, czyli dlaczego kakao jest cenniejsze od złota

Kiedyś ziarna kakaowca stanowiły środek płatniczy, dziś ich większa wartość od złota odnośni się raczej do prozdrowotnych właściwości, jakie zawierają te ziarna.

Flawonoidy

Ziarna kakaowca zawierają epikatechinę, flawonoid o bardzo gorzkim smaku, który bardzo korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy (jest on również w herbacie, i winie, lecz w mniejszych ilościach). Badania wskazują, że flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu, pamięć krótkoterminową czy krążenie krwi. Kakao wpływa korzystnie na zaburzenia poznawcze wywołane zmęczeniem lub brakiem snu. Mieszkańcy Panamy, spożywający 40 filiżanek kakao tygodniowo , rzadko chorują, żyją znacznie dłużej niż inni i nie zapadają na demencję.

Istotnym faktem jest to, że mleko czy cukier bardzo obniżają działanie epikatechiny. Dodatkowo często właśnie ze względu na gorzki smak, jest ona celowo usuwana z produktów zawierających kakao.

Polifenole

Również polifenole, obecne w ziarnach kakaowca, poprawiają pracę układu krążenia poprzez działanie rozkurczające na naczynia krwionośne (ułatwiają przepływ krwi) i neutralizację złego cholesterolu, zapobiegając powstawaniu skrzepów.

Antyoksydanty

Nasiona kakaowca cechuje bardzo bogaty skład biochemiczny, są one najbogatszym źródłem wielu składników odżywczych. Jest to zdecydowanie najlepsze źródło antyoksydantów, chroniących przed wolnymi rodnikami, które powodują wiele chorób, uszkodzenia DNA oraz starzenie się organizmu.

Aminokwasy i inne polepszacze nastroju

Kakao zdecydowanie poprawia samopoczucie, a to za sprawą zawartości tryptofanu. Aminokwas ten jest wykorzystywany przez mózg do produkcji serotoniny – neuroprzekaźnika, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia. Hormon szczęścia pomaga w walce ze stresem i depresją.

Również inny aminokwas- fenyloalanina (tzw. czekoladowa amfetamina) pomaga wywołać uczucie podekscytowania.

Ziarna kakaowca to jedyna roślina, która zawiera anadamid- endorfinę naturalnie produkowaną po wysiłku fizycznym. Anadamid jest produkowany, gdy mamy dobre samopoczucie, więc dzięki kakao możemy zdecydowanie przedłużyć stan dobrego samopoczucia.

Fenyloetyloamina (FEA) zawarta w kakao pomaga zwiększyć czujność i poprawia skupinie. W organizmie jest wydzielana przez mózg w chwili przyjemności, ekscytacji i podniecenia seksualnego.

Mikro i makroelementy

Ziarna kakaowca są również najbogatszym źródłem magnezu, który jest skuteczną bronią w walce ze stresem. Wpływa również na lepszy przepływ krwi i jej dotlenienie, chroni serce, podnosi wydajność umysłu i relaksuje mięśnie.

Kakao jest skuteczną bronią przeciw anemii, gdyż zawiera spore ilości żelaza oraz mangan. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny łączącej się z tlenem i rozprowadzającym go po organizmie.

Wbrew powszechnej opinii kakao nie powoduje tycia. Zawiera ono chrom, który pozwala utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, dzięki czemu czujemy się syci przez długi czas.

Kolejnymi składnikami kakao, wchodzącymi w skład wielu enzymów są cynk, który wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego oraz miedź, która jest niezbędna w budowie czerwonych krwinek.

Teobromina

Ziarna kakaowca nie zawierają dużej ilości kofeiny. W ich składzie znajdziemy natomiast teobrominę, która jest zbliżona do kofeiny, ale nie stymuluje układu nerwowego, za to wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

Pozostałe

Surowe ziarna kakaowca zawierają ponad 800 molekuł o właściwościach nawilżających, tonizujących, rewitalizujących czy regenerujących. Poza wymienionymi powyżej składnikami, kakao zawiera również witaminy A, E, witaminy z grupy B, C oraz kwasy tłuszczowe Omega-6.

Kakao to niesamowite źródło wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wpływa korzystnie nie tylko na ciało ale i na duszę. Warto więc po nie sięgnąć w chwili słabości, ale warto też czytać etykiety produktów spożywczych zawierających kakao, czy przypadkiem produkt nie jest pozbawiony najcenniejszych jego składników.

Post Author: Marlena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *