Miód

Miód słodkie lekarstwo na wiele dolegliwości

Patrząc na temat miodu pod względem definicji prawnych jak zwykle z pomocą przychodzi dyrektywa Unii Europejskiej, która określa miód jako naturalną słodką substancję wytworzoną przez pszczoły z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają, przebierają przez łącznie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach. Produkt ten może być płynny, lepki lub skrystalizowany.

W myśl powyższej definicji naturalnym jest, że nasuwa się pytanie – dlaczego więc miody sztuczne nadal mogą nazywać się miodami?

Trochę chemii

Rozkładając miód pszczeli na czynniki pierwsze pod względem chemicznym można nazwać tę substancję wodnym roztworem cukrów o właściwościach silnie higroskopijnych.

Jeżeli przyjrzymy się bliżej temu złotemu lekarstwu, to znajdziemy w nim mnóstwo węglowodanów, takich jak fruktoza, glukoza, sacharoza, melecytoza, maltoza rafinoza, kestoza, erloza, panoza, maltorioza i inne, wielocukry, całą gamę kwasów- cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, mrówkowy, bursztynowy, octowy, masłowy, mnóstwo różnych białek, głównie globuliny i albuminy oraz aminokwasy, popiół – związki mineralne, takie jak mangan, kobalt, żelazo i inne. Za kolor miodu odpowiadają barwniki – karoten, santofil, chlorofil, natomiast za jego zapach odpowiedzialne są substancje zapachowe, głównie aldehyd mrówkowy, aldehyd octowy, aldehyd izomasłowy, aceton. Miód swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza enzymom, przede wszystkim amelazie, beta-fruktofuranozydazie, fosfatazie, katalazie, oksydazie glukozowej, oraz hormonon takim jak acetyloholina, chormon wzrostowy. Miód jest bardzo bogatym źródłem wielu witamin – PP, C, B1, B2, B6, H, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz inhibiny (peptydu będącego inhibitorem syntezy i wydzielania FSH).

Miód jest wolny od zanieczyszczeń chemicznych, ponieważ pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby zbierając zanieczyszczony nektar lub spadź.

Właściwości zdrowotne miodu

Już w starożytności Hipokrates mawiał „Dobrze jest, gdy pokarm jest lekiem, a lek pokarmem“. W słowa patrona lekarzy idealnie wpasowuje się miód.

Miód, dzięki zawartości łatwo przyswajalnych cukrów prostych wpływa bardzo korzystnie na serce.  Działa na mięsień sercowy tonizująco, stymulująco i odżywczo (w miodzie zawarty jest czynnik glikutylowy, który kieruje gospodarką węglowodanowo-tłuszczową w mięśniu sercowym). Miód jest nieoceniony przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, a to dzięki aetylocholinie,  która wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poprawia krążenie, z kolei cholina ochrania wątrobę oraz wspomaga wydzielanie żółci.  Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny.

Bardzo ważną właściwością miodu jest jego zdolność do wiązania i neutralizowania toksyn, których źródłem jest skażone środowisko (zmniejsza działanie środków trujących i promieniotwórczych).  Miód również wpływa na zmniejszenie działania toksycznego powszechnie stosowanych w dzisiejszym świecie używek, takich jak alkohol, tytoń czy kawa.

Istotną cechą miodu jest działanie antyseptyczne. Miód działa na bakterie chorobotwórcze, ale także na laseczki wąglika, prątki gruźlicy czy grzyby z rodzaju Candidia. Najwyższą aktywność antybiotyczną wykazują miody spadziowe ze spadzi iglastej.

Miód odgrywa istotną rolę w chorobach żołądka i dwunastnicy. Picie ciepłego roztworu miodu w wodzie na 2 godziny przed posiłek i 3 godziny po posiłku sprawia, że nie drażni on żołądka i jelit, zmniejsza się kwasowość, przyspiesza się wchłanianie składników odżywczych  W przypadku dolegliwości układu trawiennego należy unikać zimnego roztworu miodu, który wstrzymuje perystaltykę żołądka, podrażnia jelita i podwyższa kwasowość.

Napój sporządzony z cytryny i miodu wpływa na poprawę przemiany materii i doskonale odżywia kolor skóry i poprawia wygląd cery.

Miód wykazuje bardzo korzystne właściwości na gojenie się ran, odmrożenia czy oparzenia. Dzięki właściwościom antyseptycznym zabezpiecza rany przez zakażeniem bakteryjnym, dodatkowo wpływa na odżywienie tkanek, zwiększa ilość leukocytów i glukozy.

Miód wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i regenerujące. Na choroby stawów bardzo pomocne są okłady z miodu gryczanego.

W przypadku wystąpienia piasku w nerkach pomocna okazuje się mieszanina oliwy z oliwek z miodem i cytryną. Miód z dodatkiem pyłku kwiatowego ma zastosowanie w przypadku stanów zapalnych gruczołu krokowego u mężczyzn (prostata).

Miód jest również stosowany w przypadku leczenia nerwic, nadmiernej pobudliwości, depresji i załamań nerwowych. Często w przypadku problemów z bezsennością warto wzbogacić swoją dietę o miód, ponieważ działa on uspokajająco i wyciszająco.

Miód jest niezwykle cennym produktem, który jest pomocny w przypadku wielu różnorodnych schorzeń, warto więc stosować się do rady Demokryta, który zapytany, jak dożyć sędziwego wieku w zdrowiu, powiedział: „Z zewnątrz olej, a do wewnątrz miód“.

Post Author: Marlena

1 thought on “Miód słodkie lekarstwo na wiele dolegliwości

    […] nim nasz organizm będzie skuteczniej bronił się w walce z przeziębieniem i grypą. Cebula, miód i maliny to również naturalna broń do walki z […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *