Witamina E dla lepszej płodności

Tokoferol – naukowa nazwa witaminy E – jest niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów rozrodczych oraz wpływa na transkrypcję niektórych genów. Ponadto zapobiega zaburzeniom w odżywianiu tkanki mięśni i zwiększa odporność krwinek czerwonych na hemolizę.

Witamina E jest antyoksydantem i pełni rolę w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym, ochrania witaminę A i kwasy tłuszczowe przed utlenianiem oraz stabilizuje błony komórkowe. Jest dodatkowo ważnym źródłem elektronów potrzebnych do redukcji nadtlenoazotynu, generowanego w dużych stężeniach w procesie starzenia. Ponadto właściwe stężenie tokoferolu w organizmie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i sercowo-naczyniowe.

W kosmetykach witamina E zapewnia ochronę przed utlenieniem i zniszczeniem lipidów naskórka, włókien kolagenowych oraz poprawia elastyczności skóry. Bierze również udział w hamowaniu procesów starzenia się skóry poprzez wbudowywanie się w „cement międzykomórkowy” naskórka. Normalizuje powstawanie kolagenu i reguluje nadmierny wzrost tkanki łącznej, dzięki czemu zawarta w kremach zwiększa elastyczność skóry, nawilżenie i ujędrnienie.

Witamina płodności

Niedobór witaminy E przyczynia się do zmniejszenia wydzielania hormonu gonadotropowego. U kobiet może prowadzić do poronień i obumarcia płodu lub zaburzeń w przebiegu ciąży. Powoduje zwyrodnienie plemników u mężczyzn. Ze względu na zagrożenia wynikające z jej niedoboru, witamina E zyskała miano „witaminy płodności”.

W jakich produktach znajduje się witamina E

Witaminę E, jako rozpuszczalną w tłuszczach, powinniśmy szukać przede wszystkim w tłuszczach roślinnych. Znajdziemy ją również w kiełkach pszenicy i kukurydzy, a także w orzechach i  niektórych przetworach zbożowych i warzywach, np. sałacie, szpinaku, zielonym groszku, fasoli, natce pietruszki.

Witaminę E łatwo zniszczyć

Tokoferol jest substancją wrażliwą na działanie temperatury i tlenu, stąd też produkty spożywcze zawierające tę witaminę powinno się przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Również techniki przetwarzania pokarmów, oleje mineralne, żelazo i chlor wpływają na spadek zawartości lub całkowity rozkład witaminy E.

Skutki niedoboru tekofloru

Niedobór witaminy E zdarza się rzadko i nie jest on raczej wynikiem braku lub niedostatecznej ilości witaminy E w pożywieniu, ale zaburzeń we wchłanianiu, krążeniu jelitowo-wątrobowym lub anemii hemolitycznej. Głównymi skutkami niedoboru tokoferolu są przyspieszony rozpad krwinek czerwonych oraz dystrofia mięśniowa u osób dorosłych, a także schorzenia układu rozrodczego. Gdy zabraknie witaminy E, słabnie wzrok, czujemy się zmęczeni, rozdrażnieni, mamy kłopoty z koncentracją, a u dzieci może dojść do zaburzeń nerwowo-mięśniowych i ślepoty.

Syntetyczny odpowiednik

Z reguły w przypadku zdrowego człowieka nie ma potrzeby suplementacji syntetycznej witaminy E, gdyż organizm sam posiada mechanizmy biochemiczne, dzięki którym tokoferol jest magazynowany i uwalniany w okresie niedoboru. Przy stosowaniu zrównoważonej diety nie sposób popaść w hipowitaminozę.

Witaminę E podaje się leczniczo jako leczenie uzupełniające w przypadku poronień, oligospermii, zanikach mięśniowych, miażdżycy i innych chorobach naczyń. W zaburzeniach wchłaniania (np. w mukowiscydozie) podaje się ją razem z enzymami trzustkowymi. Zastosowanie miejscowe na skórę przynosi poprawę w zmianach troficznych skóry towarzyszących kolagenozom i w chorobach żył (hemoroidach, żylakach, owrzodzeniach podudzi).

Należy pamiętać o tym, że jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach, kumuluje się w organizmie a jej nadmiar prowadzi do zaburzeń emocjonalnych, zaburzeń widzenia, zaburzeń żołądkowo-jelitowych czy też zakrzepowego zapalenia żył. Również w przypadku kobiet w ciąży odradzana jest suplementacja tokoferolem, gdyż dotychczasowe badania prowadzone na zwierzętach udowodniły toksyczny wpływ tej substancji na płód. Obecnie wiele badań potwierdza, że stosowanie syntetycznej witaminy E zwiększa ryzyko zachorowań na nowotwory m.in. pęcherza moczowego.

Post Author: Marlena

1 thought on “Witamina E dla lepszej płodności

    Cytrusowa witamina C - Tygi.pl

    (18 stycznia 2015 - 09:10)

    […] tej witaminy to przede wszystkim udział w biosyntezie kolagenu i metabolizmie tłuszczów. Wraz z witaminą E jest głównym antyoksydanten we krwi i płynach ustrojowych, pełniąc w komórkach istotną rolę […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *