Witaminy syntetyczne czy naturalne

Witaminy syntetyczne a naturalne

W dzisiejszym szybkim świecie coraz częściej uskarżamy się na stres i brak czasu, nie wspominając już o niewłaściwej diecie, opierającej się głównie na gotowych, przetworzonych daniach. Fatalne nawyki żywieniowe prowadzą do niedoboru witamin i składników mineralnych. Niestety często pozornie jedynym sposobem na poprawę tego stanu rzeczy jest zażywanie syntetycznych witamin. Czy to rzeczywiście słuszny sposób na utrzymanie w zdrowiu i dobrej formie naszego organizmu?

Czy można przedawkować witaminy?

Witaminy pochodzenia naturalnego, przyjmowane są wraz z innymi składnikami odżywczymi znajdującymi się w danym produkcie. Najważniejsze połączenia tworzą ze strukturami białkowymi, dzięki czemu są znakomicie przyswajalne przez nasz organizm. Nadmiar takich witamin jest rozkładany przez drobnoustroje znajdujące się w organizmie lub jest wydalany, stąd przedawkowanie ich jest niemożliwe.

Witaminy syntetyczne w organizmie ulegają przekształceniu do postaci krystalicznej, czyli nieorganicznej, a co za tym idzie ich wchłanialność jest znikoma, a skutki uboczne, obciążające organizm, ogromne. Skutki te mogą być różne, w zależności od rodzaju substancji, ale wspólnym mianownikiem jest zawsze obciążanie nerek i wątroby oraz naruszenie równowagi mineralnej. Witaminy w postaci nieorganicznej nie są rozkładane przez drobnoustroje i mogą kumulować się w organizmie, stąd bardzo łatwo je przedawkować.

Skutki uboczne

Najpopularniejszym skutkiem ubocznym syntetycznej witaminy C jest wzrost zachorowań na wirusowe choroby układu oddechowego a także znaczne zwiększenie krzepliwości krwi. Inaczej sprawa ma się z zażywaniem cytrusów, zawierających ogromne ilości witaminy C (ale oprócz tego zawierają one całą masę bioflawonoidów! ), gdzie skutkiem takiej diety będzie wzrost odporności na przeziębienia. Pamiętać należy, że wspomniana już witamina C, przez chemików zwana kwasem askorbinowym, ma odczyn kwaśny, a w postaci mineralnej taki związek będzie drażnił błonę śluzową żołądka prowadząc do zgagi, nadkwasoty a nawet wrzodów żołądka czy dwunastnicy. Wiele badań naukowych nad wpływem syntetycznych witamin na organizm ludzki dowodzi wzrostu zachorowalności na raka w grupie przyjmującej suplementy witaminowe.

Witaminy przyczyną nadwagi

Suplemantacja sztucznymi witaminami prowadzi do nadwagi, ponieważ aby organizm mógł je choć w nieznacznym stopniu przyswoić potrzebuje dodatkowych porcji soli mineralnych, węglowodanów, składników białkowych, czego efektem jest wzmożony apetyt. W roślinach te wszystkie składniki występują wraz z witaminami, natomiast w preparatach syntetycznych ich nie ma, przez co człowiek instynktownie zaczyna jeść.

Witaminy syntetyczne to substancje obce dla naszego organizmu, a organizm jest  tak zaprogramowany, aby zwalczać wszystko, co obce. Po co więc obciążać swoje ciało, skoro można codziennie dostarczać nieograniczoną ilość dobroczynnych witamin, czerpiąc dodatkowo przyjemność z jedzenia.

Post Author: Marlena

8 thoughts on “Witaminy syntetyczne a naturalne

    […] hormonon takim jak acetyloholina, chormon wzrostowy. Miód jest bardzo bogatym źródłem wielu witamin – PP, C, B1, B2, B6, H, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz inhibiny (peptydu będącego […]

    […] więc dodaje energii i zaspokaja głód na dłużej. Owies zawiera również wiele istotnych witamin i minerałów wspomagających układ […]

    […] reguły w przypadku zdrowego człowieka nie ma potrzeby suplementacji syntetycznej witaminy E, gdyż organizm sam posiada mechanizmy biochemiczne, dzięki którym tokoferol jest magazynowany […]

    Nowy Rok bez kaca - Tygi.pl

    (31 grudnia 2014 - 10:42)

    […] do każdego kieliszka wycisnąć sok z cytryny, gdyż zawarta w nim witamina C doskonale przeciwdziała skutkom zatrucia alkoholowego, dzięki czemu będziemy mogli dłużej […]

    […] regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz modelowanie i mineralizacja kości. Słoneczna witamina działa prewencyjnie w stosunku do takich schorzeń jak osteoporoza, choroby układu […]

    […] w wielu produktach w postaci fosforanów lub w postaci niezestryfikowanej. Najbogatszym źródłem witaminy B1 są produkty zbożowe, mięso i wędliny, nasiona roślin strączkowych oraz wyciąg z […]

    […] Lekarze nie mają obowiązku znać leczniczych właściwości substancji roślinnych, ziół, witamin, minerałów i pierwiastków śladowych, czyli leczniczego działania pożywienia na organizm […]

    […] Lekarze nie mają obowiązku znać leczniczych właściwości substancji roślinnych, ziół, witamin, minerałów i pierwiastków śladowych, czyli leczniczego działania pożywienia na organizm […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *