Smaczne i szybkie ciasto – kilka przepisów dla zabieganych

Każdy z nas to zna – odwiedziny gości bez zapowiedzi i popłoch co podać na stół? W takich sytuacjach uratuje Was kilka przepisów na smaczne i szybkie ciasto, które robi się samo i to ze składników, które najczęściej mamy w domu.

Czytaj więcej o Smaczne i szybkie ciasto – kilka przepisów dla zabieganych

ciasto_na_swieta

Jakie ciasta zrobić na Boże Narodzenie? – przepisy na najlepsze ciasta na Święta

Zaraz Boże Narodzenie, a Ty jeszcze zastanawiasz się jakie ciasta zagoszczą na świątecznym stole? Oto kilka przepisów na najlepsze ciasta na Święta. Szybkie przepisy dla spóźnialskich.

Czytaj więcej o Jakie ciasta zrobić na Boże Narodzenie? – przepisy na najlepsze ciasta na Święta

piernik w dloniach

Jak zrobić świąteczne pierniki – prosty przepis na pierniki

Koniec listopada i początek grudnia to czas, kiedy należy pomyśleć o przygotowaniu świątecznych pierniczków. Przyjmuje się, że ciasto piernikowe jest dość wymagające, a ciasteczka muszą poleżeć, by nabrać odpowiedniej kruchości. My przedstawiamy Wam prosty przepis na pierniki, które zawsze wychodzą i są mięciutkie.

Czytaj więcej o Jak zrobić świąteczne pierniki – prosty przepis na pierniki

dynie

Dynia w nowej odsłonie

Dynia, niepozorne i do niedawna niedoceniane warzywo, które może być podstawą do wielu zdrowych i niebanalnych potraw. Na październik przypada szczyt sezonu dyniowego. Warto ten okres dobrze wykorzystać i przygotować kilka pysznych dań z dyni, która jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Czytaj więcej o Dynia w nowej odsłonie

warzywa z grilla

Pyszne warzywa z grilla – jak to zrobić?

Sezon na grillowanie rozpoczął się w tym roku wyjątkowo późno, dlatego warto go maksymalnie wykorzystać! Jeśli nudzą Cię kiełbaski i karkówka, zobacz jak przygotować pyszne i pożywne warzywa z girlla!

Czytaj więcej o Pyszne warzywa z grilla – jak to zrobić?

5 ciekawostek na temat kawy, o których prawdopodobnie nie wiecie

Najdroższa kawa produkowana jest przy udziale zwierząt. Jedną z drogocenniejszych kaw jest Kopi Luwak (blisko 100 zł za filiżankę), której ziarna są najpierw trawione są przez niewielkie ssaki zwane cywetami. Nie mniejszym uznaniem kawoszy cieszy się również Black Ivory Coffee, której ziarna trzeba wydobywać z… kału słoni. Wiedzieliście o istnieniu zielonej kawy? Zwana jest również kawą surową i uzyskuje się ją z ziaren kakaowca, […]

rabarbar na słono

Rabarbar na słono – przepisy

Wreszcie jest! Obok szparagów rabarbar to jedno z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw. Dlaczego? Ze względu na wielość zastosowań – kto nie jadł pysznego ciasta z rabarbarem, nie pił kompotu? Można z niego przygotować słodkie nadzienie do naleśników, wypieków, sos do smoothie…

Czytaj więcej o Rabarbar na słono – przepisy

Rozgrzewające zupy na zimę

Gotowanie zupy kojarzy nam się często z długim i wymagającym sporego nakładu pracy procesem. Zupy, które proponujemy, nie są jednak zbyt skomplikowane, a ich przygotowani nie zajmie Cie wiele czasu. Są natomiast świetnym pomysłem na rozgrzanie się i dodanie odrobiny koloru szarym, zimnym i mokrym zimowym dniom.

Czytaj więcej o Rozgrzewające zupy na zimę

Co na obiad dla cudzoziemca? – Inspiracje

Zdarza się tak w życiu, że odwiedzamy zagraniczne miejsca. Poznajemy przyjaciół, czasem drugą połówkę. Zapraszamy naszych nowych przyjaciół do domu i wówczas pojawia się dylemat, co podać im do jedzenia? Mamy w swojej polskiej kuchni wiele dań, które aż się proszą, aby je promować za granicą. Oto kilka propozycji, które można wykorzystać do zaznajomienia obcokrajowców z polską tradycją kulinarną.

Czytaj więcej o Co na obiad dla cudzoziemca? – Inspiracje