afrykańska kuchnia

Afrykańska kuchnia – potrawy, napoje i przyprawy

Kuchnia, królestwo smaków, nowe doznania to element podróżowania. Podczas dalekich wojaży zawsze warto zajrzeć do kuchni i spróbować lokalnych przysmaków. Czym nas zaskoczy afrykańska kuchnia?

Znawcy kuchni chwalą kuchnię afrykańską za jej różnorodność a także oryginalny smak. Afrykańska kuchnia odzwierciedla bowiem wpływy z różnych obszarów oraz kolonizacji brytyjskiej, holenderskiej, francuskiej, niemieckiej, hiszpańskiej czy portugalskiej.

Wielu z nas zastanawia się jaka jest afrykańska kuchnia i jak wyglądają ich tradycyjne potrawy?

Podstawą tradycyjnej kuchni Czarnego Lądu są zawiesiny, dobrze przyprawione sosy, którymi polewa się ryż lub gęstą masę przyrządzoną z bulw jamu albo manioku. Im więcej składników zawiera sos, tym jest smaczniejszy. Są w nim kawałki mięsa lub ryb, orzeszki ziemne, warzywa (cebula, fasola, pomidory), liście manioku, dyni oraz innych roślin.

Do najczęściej spożywanych owoców zalicza się banany, w tym plantany.

Fufu jest przyrządzanym z bulw jamu, pokrojonym na małe kawałki, ugotowanym a następnie ubijanym w drewnianym moździerzu znanym przysmakiem w Ghanie. Ta kleista klucha podawana jest z pikantną, gęstą zupą palmową lub zupą z orzeszków ziemnych. W kulturze afrykańskiej do tej pory zachował się tradycyjny zwyczaj jedzenia palcami. Odpowiedniej wielkości kulkę fufu, uformowaną prawą ręką macza się w sosie a nastęnie zjada.

Oryginalnym przysmakiem niektórych regionów Afryki są larwy owadów, termity, ślimaki, mięso małp, strusi i krokodyli.

Afrykańska kuchnia charakteryzuje się bogactwem przypraw, gdzie królują: chili, piri-piri, czarny pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki i curry.

Podstawą kuchni etiopskiej jest indżera – miękki, kwaśny chleb który otrzymuje się z mąki ze zboża teffu (zboża, które rośnie tylko w tym kraju). Z mąki tej wyrabia się rzadkie ciasto, które fermentuje w cieple przez kilka dni, po czym smaży się z niego placki. Zwykle podaje się je z pikantym sosem wot, ze zmieloną soczewicą lub z mięsem (wołowina, jagnięcina, kurczak). Tak przyrządzone potrawy także je się palcami.

Post Author: goYka

1 thought on “Afrykańska kuchnia – potrawy, napoje i przyprawy

    wiki

    (21 października 2016 - 13:30)

    “oryginalnym przysmakiem niektórych regionów Afryki są larwy owadów, termity, ślimaki, mięso małp, strusi i krokodyli” chyba bym sie nie skusila 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *