afrykańska kuchnia

Afrykańska kuchnia – potrawy, napoje i przyprawy

Tradycyjną potrawą północnej Afryki – krajów Maghrebu, czyli przede wszystkim Maroka, Algierii i Tunezji jest szorba. Pikantna zupa, której nazwa pochodzi od drobnego makaronu do złudzenia przypominającego ryż.

W rejonie tym najczęściej jednak podaje się kuskus, formowany w małe kuleczki jednakowej wielkości, które gotuje się na parze. Kuskus podawany jest najczęściej z baraniną, warzywami i przyprawami.

Kuchnia jednoczy pokolenia. W kulturze afrykańskiej podczas spożywania tego dania cała rodzina zasiada do posiłku wokół jednej dużej miski. Potrawa ta jest symbolem hojności, dlatego często serwowana jest gościom oraz podczas rodzinnych uroczystości.

Kuskus przyrządzany jest również na słodko, z dodatkiem cynamonu i rodzynek.

W Republice Południowej Afryki biltong należy do jednej z najbardziej konsumowanych potraw typu „fast food” i ma rzesze swoich zwolenników. Jest to suszone i mocno przyprawione mięso, które Afrykanerzy jedzą jako swój przysmak. Swoją historią sięga aż do XVII wieku i do teraz uznaje się go za najpopularniejszą przekąskę białych mieszkańców RPA.

W różnych częściach Czarnego Lądu wytwarzane są tradycyjne alkohole.

Najbardziej znane jest piwo z prosa, sorgo, kukurydzy czy lub bananów, zwane pombe a także wino wyrabiane z soku palmy olejowej lub kokosowej.

W Afryce Wschodniej pije się herbatę z wonnymi, pikantnymi przyprawami takimi jak: cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz i kardamon.

Natomiast w Afryce Północnej i Zachodniej króluje bardzo słodka zielona herbata, parzona z listkami świeżej mięty.

W Etiopii gestem przyjaźni i świadectwem gościnności jest ceremonia picia kawy, którą przygotowuje młoda kobieta w tradycyjnym stroju. Płucze zielone surowe ziarna, praży je w blaszanym naczyniu na rozgrzanym węglu drzewnym i gotuje w blaszanym czajniku. Kawę taką podaje się w małych filiżankach serwując ją na małym stoliku – zwyczaj nakazuje aby wypić trzy.

Zgodnie z zasadą gościnności każdy cudzoziemiec zapraszany jest do spożycia wspólnego posiłku. Nie wypada odmawiać, należy skosztować choć odrobinę tego, czym częstują. Można wtedy w przyjaznej atmosferze poznać smak prawdziwej afrykańskiej kuchni.

Post Author: goyka

1 thought on “Afrykańska kuchnia – potrawy, napoje i przyprawy

    wiki

    (21 października 2016 - 13:30)

    „oryginalnym przysmakiem niektórych regionów Afryki są larwy owadów, termity, ślimaki, mięso małp, strusi i krokodyli” chyba bym sie nie skusila 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *