Cała Polska w kuchni, czyli moda na gotowanie


Gotowanie w Polsce stało się modą. Modne jest już nie tylko wspólne letnie grillowanie. Gotowanie to spotkania kulinarne przyjaciół i znajomych niezależnie od pory roku, spotkania w kuchni spędzane na wspólnym gotowaniu i pieczeniu. Uwieńczone wspólną degustacją przyrządzonych wspólnie dań.

Gotowanie to eksperymentowanie. To szukanie nowych smaków, sprawdzanie nowych przepisów. To kolacje z przyjaciółmi i rodziną nie tylko przy domowej pizzy.

Telewizja mistrzem kuchni

Ogromny wpływ na “zarażenie” Polaków gotowaniem miały programy kulinarne, których w naszej telewizji dostarczają nam już od kilku sezonów prywatne stacje telewizyjne. Master chef, Top chef, Ugotowani czy Kuchenne rewolucje przyczyniły się do tego wielkiego boomu i zagościły już w naszych domach chyba na dobre. Otwierają horyzonty, przenoszą nas do świata nowych smaków, sprawiając, że sami chcemy spróbować swoich sił w kuchni, nie tylko przed niedzielnym obiadem.

Znakomici kucharze stają się celebrytami jak mi.in. Karol Okrasa, Pascal Brodnicki, czy Magda Gessler. Celebryci próbują zostać kucharzami, wcielając się w role mistrzów kulinarnych jak w serialu “Przepis na życie”, gdzie w rolę pichcącego amanta wcielił się Borys Szyc, czy w “Śniadaniu do łóżka” Tomasz Karolak.

Raz złapany bakcyl eksperymentowania w kuchni otwiera zapotrzebowanie na różnorodną żywność i egzotykę w sklepach. Stąd coraz więcej miejsc z możliwością zakupów niecodziennej żywności, składników do suhi, tortilli, owoców morza.

Za sprawą programu “Wiem, co jem” Polacy kłaniają się częściej także zdrowej żywności, wzrasta świadomość jedzenia. Czytamy skład kupowanych produktów. Zwracamy uwagę na jego jakość, nie tylko od święta.

Sposób na niejadka

cuccina lody

Wspólne rodzinne gotowanie jest także świetnym sposobem na małych niejadków. Bo jak tu lepiej przekonać malucha, czy starszaka do spróbowania nowych smaków, jak nie wtedy gdy samo coś przyrządziło? Z dziećmi możemy robić w kuchni wiele rzeczy. Począwszy od kopytek, czy pizzy, gdzie lepienie i wałkowanie jest dla nich świetną frajdą do przyrządzania zdrowych sałatek i pieczenia ciast, podczas których chętnie wrzucają nam do miski składniki, czy trzymają mikser. Wlewanie mleka do sosu beszamelowego też jest fajne, zwłaszcza jak potem można go zjeść na pysznej zapiekance. Takie wspólne zabawy w kuchni doskonale zacieśniają rodzinne więzy.

Edukacja na poważnie

7644687248_707bd04974

Duże zainteresowanie gotowaniem spowodowało także zwiększenie popytu na kursy kulinarne. Otwierają się nowe szkoły gotowania, karnety na kursy często bywają prezentami urodzinowymi i imieninowymi a co najważniejsze sprawiają radość obdarowanym.

 

Blogi kulinarne

Nasze ogromne zainteresowanie kuchnią odzwierciedlają blogi kulinarne, których nie sposób już zliczyć. Fanpage na portalach społecznościowych poświęcone kulinariom i zdrowym odżywianiu cieszą się równie dużym powodzeniem. Popularne jest również gotowanie w “sieci”, czyli nagrywanie filmików podczas przygotowywania potraw i edukacja internautów.

Dzięki tej modzie zyskują także autorzy książek kucharskich. Kiedyś w każdym domu była jedna książka kucharska “Kuchnia polska”, obecnie mamy na swoich półkach po kilka a rekordziści nawet kilkadziesiąt pozycji. Dużym zainteresowaniem w księgarniach cieszą się książki Gordona Ramseya, Nigelli Lawson czy Magdy Gessler. Chętnie sięgamy także po książki laureatek telewizyjnych show – Ani Starmach i Barbary Ritz.

Zmiana w myśleniu

14605651454_47957e4242 (1)Stereotyp kury domowej a męskie gotowanie to już dwa równorzędne światy. To właśnie za sprawą słynnych programów telewizyjnych i znanych kucharzy mężczyźni przestali przerzucać obowiązek gotowania na swoje partnerki i sami zaczęli udzielać się w kuchni odkrywając nie jednokrotnie swoje pasje.

Post Author: goYka

1 thought on “Cała Polska w kuchni, czyli moda na gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *