Co na obiad dla cudzoziemca? – Inspiracje

Zdarza się tak w życiu, że odwiedzamy zagraniczne miejsca. Poznajemy przyjaciół, czasem drugą połówkę. Zapraszamy naszych nowych przyjaciół do domu i wówczas pojawia się dylemat, co podać im do jedzenia? Mamy w swojej polskiej kuchni wiele dań, które aż się proszą, aby je promować za granicą. Oto kilka propozycji, które można wykorzystać do zaznajomienia obcokrajowców z polską tradycją kulinarną.

Bigos

bigos_polonia-codogara-plBigos to jedna z pierwszych potraw, jaka przychodzi na myśl, kiedy chcemy pokazać komuś z zagranicy podstawowe polskie dania. Idealny przepis na bigos nie istnieje, a to, dlatego, że każdy robi go wedle własnego uznania. Warto wspomnieć naszym gościom, że to danie znane było już na naszych terenach przed wiekami i jest jednym z nielicznych, które do dziś są przygotowywane. Z resztą smak odpowie za siebie!

Gołąbki

To kolejne danie, które powinno znaleźć się na liście do spróbowania. Gołąbki zakorzeniły się w naszej kuchni już dawno temu. Jest to jednak danie przygotowywane w różnych kombinacjach także w innych krajach np. w Czechach, Niemczech i na Słowacji. Do nas ten smak przywędrował z Kresów Wschodnich i przez wiele lat był daniem wigilijnym. Przepis na gołąbki jest bardzo prosty i wbrew pozorom nie trzeba wiele pracy włożyć, alby go wykonać.

Pierogi

pierogi-codogara-pl

Nikogo nie powinno dziwić, że znalazły się w tym zestawieniu. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych potraw za granicą. Możliwe, że mieszkańcy innych krajów będą je kojarzyć a co za tym idzie o nie poproszą. Nie ma jednej recepty na wykonanie pierogów. Wszystko zależy od wybranego farszu – możemy przyrządzić pierogi ruskie( które ruskie nie są), z kapustą i grzybami lub z samym serem Tak naprawdę ile regionów tyle wariacji na ich temat.

Kopytka z bułką tartą

Któż z nas ich nie kocha. Kopytka to esencja poznańskiej kuchni. Wykonuje się je błyskawicznie. W zależności od preferencje można podać je z różnymi dodatkami. Kopytka najlepiej pasują zarówno z sosem mięsnym, śmietaną, jak i tradycyjnie z roztopionym masłem.

Kaszanka

Polacy dzielą się na miłośników i przeciwników tego dania. Trzeba jednak stwierdzić, że stało się ono jednym z wyznaczników naszej kulinarnej tradycji. Kaszanka, czyli inaczej mówiąc wyrób wędliniarski przygotowywany z kaszy, krwi oraz podrobów. Może nie brzmieć to apetycznie, ale w rzeczywistości naprawdę warto pokazać obcokrajowcom także tę część polskiej kuchni. Dla przykładu Szkot nie zdziwi się zupełnie, bowiem w ich kulturze istnieje coś podobnego i nazywa się Haggis – to z kolei podroby owcze.

Istnieje oczywiście wiele innych dań, które można pokazać gościom z zagranicy. Polska kuchnia jest bardzo różnorodna i naprawdę można znaleźć wiele przykładów, które sprawią, że goście zakochają się w naszym kraju.

Post Author: goYka

5 thoughts on “Co na obiad dla cudzoziemca? – Inspiracje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *