Czeska kuchnia po polsku

W Czechach oprócz wspaniałych miejsc i zabytków, warto odwiedzić  gospody i restauracje. Istotę kuchni czeskiej można streścić w trzech słowach opisujących najpopularniejsze czeskie danie: wieprzowina, knedle, kapusta (vepřo, knedlo, zelo). Ale to nie jedyne oblicze jakie ma czeska kuchnia.

Ulubione przekąski to smażony na głębokim tłuszczu panierowany żółty ser podawany w bułce oraz parówki w bułce. Popularny jest też  marynowany w oliwie z ziołami ser pleśniowy, utopence (marynowane w occie serdelki, po polsku…”topielce”) i słynna w Czechach praska szynka.

Są też chlebičky, niewielkie kanapki z bardzo różnorodnymi dodatkami czy topinky, czyli smażone na oleju lub maśle kromki chleba, natarte czosnkiem, podawane z serem, szynką, omletem. Najbardziej klasyczną jest chyba topinka švejkovská, czyli z sadzonym jajkiem, plastrem szynki i startym serem.

Z intensywnego smaku i zapachu są znane słynne serki ołomunieckie.

Popularny obiad czeski to pieczeń wieprzowa z knedlami i zasmażaną kapustą. Innym rarytasem jest polędwica wieprzowa w zawiesistym śmietanowym sosie. Naturalnie z knedlikami. Chętnie jada się różne warianty gulaszu z mięsa i warzyw. Czesi lubią golonkę z kapustą i chrzanem. Jedzą także placki ziemniaczane, podawane zarówno na słono (np. z gulaszem), jak i na słodko. Często przyrządzają jajecznicę z dodatkiem cebuli i grzybów , obficie przyprawioną kminkiem, jedną z ulubionych przypraw w Czechach.

Wśród zup największym wzięciem cieszą się flaczki , a także zupy: ziemniaczana, czosnkowa czy pomidorowa.

Czeska kuchnia to również wyśmienite desery

Typowym czeskim  deserem jest žemlovka, zapiekanka  z namoczonego w mleku z cukrem białego pieczywa przekładanego startymi jabłkami lub gruszkami i pieczonej w piekarniku. Są też škubánky, czyli kluski ziemniaczane posypane cukrem i makiem oraz polane stopionym masłem. Czesi chętnie jadają także naleśniki z różnymi słodkimi, najczęściej owocowymi, nadzieniami. Popularnym deserem są też np. knedle ze śliwkami.

Post Author: Renée

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *