Czeska kuchnia po polsku

Słynne niczym toruńskie są pierniki z Pardubic oraz lázeňské oplátky, czyli okrągłe wafle przekładane kremami o różnych smakach.

Czeską specjalnością są hořické trubičky – cienkie, zwijane w rolki wafelki łączone stopionym masłem i miodem, i obsypane cynamonem, tłuczonymi migdałami i orzechami oraz innymi dodatkami. Są też ciastka o nazwie rakvička, czyli… trumienka. Jest to podłużne, niewielkie ciastko z lekkiego ciasta z żółtek, cukru i mąki, podawane z bitą śmietaną. Na uwagę zasługują również duże, okrągłe ciastka pokryte kilkoma rodzajami marmolady, makiem i bakaliami. Młodzież lubi wszelkiego rodzaju buchty (drożdżówki z marmoladą, serem, makiem…) oraz tatranky, wymyślone w 1945 wafle w czekoladzie. Lubianymi deserami są rurki z kremem, strudel jabłkowy czy pączki.

Jeśli chodzi o napoje, Czesi wytwarzają i piją piwo. Do najbardziej znanych czeskich piw należą znane za granicą Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, a także Velkopovický Kozel, Staropramen czy Gambrinus. Prawie każdy czeski browar, a są ich w Czechach tysiące, produkuje kilka rodzajów piw.

Do popularnych trunków należy ziołowy likier typu bitter Becherovka, jałowcowa borovička oraz śliwowica. Czechy produkują także znane tylko w Czechach wina.

Wśród napojów bezalkoholowych na uwagę zasługują: produkowana w Karlowych Warach woda mineralna Mattoni, napój Kofola, czechosłowacka odpowiedź na Coca-Colę i Pepsi, a także noszący nazwę silnego materiału wybuchowego, napój energetyzujący Semtex.

Jeśli chcecie spróbować kuchni czeskiej w Waszym mieście, na pewno znajdziecie doskonałe knajpki. Te dania cieszą się dużym powodzeniem.

Post Author: Renée

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *