Hiszpański skarb


Hiszpania słynie z ich bogactwa na cały świat. Są zdrowe, a ich charakterystyczny smak nadaje potrawom śródziemnomorski charakter. Zawierają wiele cennych witamin i związków mineralnych. Nie każdy jednak wie jak je przyrządzać i z czym podawać. Oliwki – poznajmy je bliżej!

Co kryją w sobie oliwki?

oliwki drzewoZarówno oliwa z oliwek jak i same oliwki zawierają w sobie bogactwo składników mineralnych i witamin. Te małe owoce kryją w sobie fosfor, potas, żelazo a także witaminy z grupy B, C i E a także prowitaminę A i kwas oleinowy. Regularne ich spożywanie przyczynia się do lepszego trawienia i obniżenia cholesterolu, a zawarta w nich witamina D i przeciwutleniacze zapobiegają krzywicy. Warto, aby po oliwki sięgały osoby które mają problemy cukrzycowe – oliwki bowiem obniżają poziom cukru we krwi. Jednym słowem – owocowa bomba zdrowia!

Czy wiesz, że…

Oliwki są owocami drzewa oliwnego, które od wieków uznawane było za symbol pokoju (gałązka oliwna) a także dostatku i dobrobytu.

Drzewka oliwne są rodzajem drzewa należącego do tej samej rodziny co krzewy bzu, jesionu i jaśminu – mianowicie do rodziny oliwkowatych.

Choć piękne stare gaje oliwne wyglądają niezwykle malowniczo, w rolnictwie dla celów spożywczych hoduje się przede wszystkim młode drzewa, gdyż produktywność drzew oliwnych spada wraz z wiekiem.

Zielone i czarne oliwki to tak naprawdę te same oliwki tylko poddane innej obróbce. Zielone – chronione są przed dostępem powietrza, z czarnych utlenił się chlorofil.

Z czym oliwki smakują najlepiej?

oliwki2Oliwki doskonale pasują do wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej. Mamy tu zatem bogaty wybór potraw. Hiszpańska paella, czy prawdziwa włoska pizza to potrawy, które podbiły serca nie tylko Polaków.W Turcji oliwki podawane są z chlebem i twarożkiem. Francuzi serwują je zawsze w towarzystwie sałat. Oliwki doskonale podkreślą smak gulaszu, czy spaghetti. Warto je podawać także z ryżem.

Oliwki w naszym kraju najczęściej serwowane są w sałatka greckasałatkach, np. słynnej sałatce greckiej z fetą i pomidorami, w których towarzystwie smakują naprawdę wybornie! Świetnie urozmaicą podstawową wersję popularnej przystawki caprese – pomidorków z serem mozzarella i bazylią. Można je nadziewać serem feta, anchois, łososiem. Doskonale smakują w zestawieniu z tuńczykiem, pieczoną papryką a także z czosnkiem. Wypieczony samodzielnie chleb z dodatkiem oliwek może stanowić doskonałą przystawkę. Oliwki genialnie sprawdzają się jako dodatek do piwa, czy wódki.

Post Author: goYka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *