Karol Okrasa prezentuje proste i smaczne dania na imprezę sylwestrową


Sylwestrowa noc to nie tylko szampan, piękne stroje i fajerwerki. To także odpowiednio dobrane menu, które jest kluczem to udanej zabawy i zadowolonych gości.

Oto co można szybko i łatwo przygotować na tą wyjątkową noc według znakomitego, polskiego kucharza Karola Okrasy.

– Absolutną klasyką są suszone śliwki zapiekane w plastrach boczku albo dojrzałej szynki. Niewiele czasu zajmuje również przygotowanie tarty na cieście francuskim z kawałkami sera, anchois albo pieczonych papryk. Można przygotować ciasteczka francuskie, mini paszteciki z ciasta francuskiego, nadziewając je różnego rodzaju farszami: z ugotowanej ciecierzycy, soczewicy, może być też farsz rybny np. z wędzonego łososia i suszonych pomidorów lub mięsny np. z wędzonego kurczaka lub boczku.

Popularny kucharz podkreśla również, że wbrew powszechnym wyobrażeniom do obowiązkowego sylwestrowego szampana najlepiej pasują wytrawne przekąski. Słodkie dodatki powinno podawać się ze słodkim winem musującym lub tradycyjnym.

– Najprostszą słodką przekąską, jaką można przygotować, jest prosty sernik na zimno z serka mascarpone wymieszany na przykład z masą makową na spodzie z herbatników wymieszanych z odrobiną masła. Można też upiec tradycyjny spód z kruchego ciasta, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Najłatwiej jest przygotować klasyczne tiramisu – wymienia Okrasa.

Oprócz popularnej kuchni śródziemnomorskiej do sylwestrowego menu wracają klasyczne dania kuchni polskiej. Noworoczna impreza to idealna okazja, by przygotować staropolskiego strudla jabłkowego.

– Dzięki temu wykorzystujemy jabłka, które powinniśmy teraz jeść na potęgę, robiąc na złość niektórym osobom. A poza tym to taka nasza klasyka. Zamiast cynamonu można dodać kardamon, będzie to zupełnie inny jabłecznik. Do jego zrobienia można wykorzystać dwa rodzaje ciasta: albo ciasto francuskie, albo ciasto filo, które można kupić w sklepie – będzie szybko, smacznie i prawie po polsku – zachęca kucharz.

Post Author: goYka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *