Mango – egzotyczny owoc luksusu?

Mango – tęczowy owoc, który w Polsce jest niedoceniany. Niepotrzebnie kojarzący się z luksusem i egzotyką. To pyszny i zdrowy owoc, który na stałe powinien zadomowić się w naszej kuchni.

Dlaczego tęczowy owoc?

Mango możemy porównać z tęczą ze względu na gamę jego kolorów. Odcienie zielonego, żółtego i czerwonego mieszają się w taki sposób, że nadają każdemu okazowi własny i niepowtarzalny wygląd.

Skąd się wywodzi?

Mango jest dużym, sięgającym nawet do 30 metrów drzewem o wiecznie zielonych liściach. Ten pyszny owoc pochodzi z Indii, gdzie tradycja jego uprawy sięga 4 tyś. lat. Ze względu na swój niezwykły smak nazywany jest przez Hindusów owocem bogów. Drzewo Mango do Europy dotarło dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym na Daleki Wschód na początku XVI w. i właśnie im zawdzięcza on swoją nazwę.
Obecnie uprawianych jest ok. 1000 odmian mango, głównie w tropikalnych regionach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii, a także w Europie.

Dobroczynny skład mango.

Mango stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających, dlatego też nazywane jest „owocem młodości”. Zawiera związki aktywnie biologicznie, łagodzące stany zapalne i zapobiegające rozwojowi nowotworów. Zawiera dużo beta-karotenu, związku chroniącego skórę przed działaniem promieni UV, a także witaminy C, E i z grupy B a także miedź, żelazo, potas i magnez.

Kosmetyczne zastosowanie owoców mango.

Owoce mango wykorzystywane są również w kosmetyce – wyciśnięty z nich olejek, ze względu na swoje właściwości nawilżające i regeneracyjne, jest często głównym składnikiem kremów, balsamów, szamponów i odżywek do włosów. Wykorzystywany jest w produkcji kremów pielęgnujących ze względu na swoje właściwości zmiękczające. Ponadto ze względu na zawartość witaminy C oraz witaminy E ma zastosowanie w produktach odmładzających i przeciw starzejących. Bardzo dobrze nawilża skórę i przywraca jej elastyczność.

Z czym to się je?

4bb2aa401bf0618264bc6b0a_640_mangoMango ma w kuchni wiele zastosowań. Jada się je na różne sposoby. Owoc można ścisnąć w ręku, aby z miąższu wydzielił się sok, a następnie zrobić w skórce dziurkę i wyciskać sok wprost do ust. Można też rozciąć go na pół, usunąć pestkę i wyjadać miąższ łyżeczką albo pokroić owoc na małe kawałki. Pokrojonego używa się do sałatek owocowych, lodów, słodkich potraw, przystawek z szynki, raków, łososia i potraw mięsnych. Mango można także konserwować, a suszone dodawać do sosów. Służy do wyrobu soków, dżemów, galaretek. Lubi towarzystwo przypraw korzennych – egzotycznie smakuje z sokiem z limonki i imbirem. Mango najsmaczniejsze jest po schłodzeniu w lodówce.
Z nasion mango wyrabia się masło mangowe.

Jak rozpoznać dojrzały owoc?

Świeże, dojrzałe mango powinno być miękkie, mieć jędrną skórkę i wyczuwalną pod naciskiem palca konsystencję. Dobrze, gdy przy końcu szypułki posiadają wyczuwalny, przyjemny zapach. Idealne mango nie może być ani za twarde, ani przejrzałe, lecz sprężyste i rumiane.

W naszej strefie klimatycznej nie możemy niestety cieszyć się owocami mango prosto z drzewa. Często nawet zakup świeżego owocu mango w sklepie okazuje się sporym problemem. Na szczęście na rynku znaleźć można także mango w innych formach – np. kandyzowane, suszone lub puffingowane, czyli suszone próżniowo w podciśnieniu w bardzo niskiej temperaturze. To ostatnie jest godne szczególnej uwagi, ponieważ powstaje w procesie, który pozwala zachować wszelkie wartości odżywcze, cenne składniki oraz wszystkie naturalne, najbardziej pożądane przez organizm witaminy znajdujące się w świeżym soczystym owocu.

Post Author: goYka

3 thoughts on “Mango – egzotyczny owoc luksusu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *