Najsłynniejsze słodkie smaki – desery, które musisz spróbować


Podczas każdego wyjazdu, czy to bliższego, czy też dalszego absolutnym obowiązkiem jest skosztowanie regionalnej kuchni. Każde miejsce na ziemi ma swój charakterystyczny styl i smak, który warto poznać bliżej. Kuchnie świata – jak wiadomo, kryją w sobie niezliczone bogactwo możliwości. Tym razem przyjrzyjmy się słodkiej kuchni i najsłynniejszym deserom świata. Zapraszamy do smacznej lektury!

Coraz częściej spotykamy na rynku restauracje czy kawiarnie, które serwują potrawy pochodzące z najróżniejszych zakątków świata. Ale czy wiemy skąd one tak naprawdę się wywodzą i czy serwowane w knajpie tiramisu ma naprawdę z nim coś wspólnego oprócz nazwy?

Angielski pudding

Słynny świąteczny angielski pudding przypomina nieco nasz zwykły budyń. Różni się jednak tym, że przygotowuje się go z mąki kukurydzianej, jajami, ryżem czy kasza manną. Deser ten może być serwowany zarówno na słodko jak i na słono, gotowany na parze lub pieczony i może być także serwowany jako danie główne.

Flagowy deser Francji – suflet

Puszysty, rozpływający się w ustach suflet to deser, którego przygotowanie, a może bardziej mit dotyczący jego niezwykłej trudności przygotowania odstrasza nie jednego kulinarnego fana. Mistrzowie kuchni jednak twierdzą, że tajemnicą doskonałego sufletu są dobrze ubite białka i stała temperatura pieczenia. Charakterystyczną dla tego deseru delikatność osiąga się właśnie dzięki temu zabiegowi. Piana ubita na sztywno – tak, aby nie wypadała z miski, natychmiastowe włożenie do piekarnika i właściwa temperatura to klucz do sukcesu i gwarancja doskonałego smaku. Idealny suflet powinien być płynny w środku, a chrupiący na zewnątrz. Obowiązkowo podany na gorąco!

Włoskie smaki

tiramisu pucharkiNikomu chyba nie trzeba przedstawiać bliżej tego niezwykle popularnego na całym świecie przysmaku prosto z Włoch. Tiramisu – bo o nim mowa, króluje na nie jednym przyjęciu. Ten pyszny deser przyrządzany jest z biszkoptów obficie nasączonych mocną kawą espresso i likierem Amaretto, przełożony puszystym serkiem mascarpone wymieszanym z jajkiem, cukrem i śmietaną. Całość posypuje się startą gorzką czekoladą lub kakao. Deser należy podawać mocno schłodzony.

“Król deserów” pochodzi z Austrii

Tort Sachera to obłędnie pyszny wiedeński tort czekoladowy, którego korzenie sięgają XIX wieku. Stworzony przez Franza Sachera, otrzymał dostojne miano “Króla deserów”. Dokładne proporcje i przepis jest objęty ściśle strzeżoną tajemnicą. Wiadomo jedynie, że ten tort ma puszyste czekoladowe ciasto przełożone morelową konfiturą, a całość polana jest czekoladową polewą. Wyłączne prawo do używania tej nazwy w procesie sądowym zostało przyznane hotelowi Sachera, tak więc w celu degustacji tego deseru należy udać się do Wiednia. Wszędzie indziej, zastaniemy jedynie próby jego odwzorowania.

Z serii czyje to dziecko?

creme brulleSą także takie desery mające “wielu ojców”. Jednym z nich jest creme brulle, którego pochodzenie przypisuje się Francji, a wersję pod nazwą creme catalana – Hiszpanii. Deser ten przygotowuje się z żółtek, mleka i mąki ziemniaczanej. Do smaku dodaje się cynamon, wanilię i skórkę z cytryny. Wierzch zdobi się cukrem, który karmelizuje pod wpływem opalarek gazowych, tworząc chrupiącą skórkę. Często serwowany płonący, lub przygotowywany na oczach klienta. Francuzi toczą odwieczny spór o to, kto wymyślił ten przepyszny deser. Hiszpański creme catalana jest bowiem bardzo podobny do creme brulee.

Podczas każdej podróży warto więc zajrzeć na koniec restauracyjnego menu i spróbować wzorcowych deserów, aby móc później porównać je z tymi serwowanym w kraju.

Post Author: goYka

1 thought on “Najsłynniejsze słodkie smaki – desery, które musisz spróbować

    Olencja

    (21 października 2016 - 13:28)

    Sachertorte najlepszy, polecam każdemu!
    Niestety, w Polsce rzadko mozna dostać taki prawdziwy, jak w Austrii…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *