Naturalne energetyki – złota szóstka!

Jeśli czujesz nieustanne zmęczenie, doskwiera Ci upał, a energetyzujące słońce działa na Ciebie wypompowująco, to mamy dla Ciebie 6 naturalnych i sprawdzonych produktów, dzięki którym powróci Ci energia do działania! Wzmocnisz organizm, zlikwidujesz zmęczenie, uzupełnisz niezbędne witaminy… jedz naturalne energetyki!

Czytaj więcej o Naturalne energetyki – złota szóstka!

Jagody goji – co to jest i jak to jeść?

Coraz częściej widać je na naszych sklepowych półkach. Podobno są najzdrowszymi owocami na świecie – mają mnóstwo właściwości zdrowotnych i całe mnóstwo witamin. Ale jak wykorzystać jagody goji w kuchni? I czy oby czasem nie są “przereklamowane”?

Czytaj więcej o Jagody goji – co to jest i jak to jeść?

Z czego powstaje Coca-Cola? Skład niby znany, ale nieznany

Receptura opracowana w 1886 r. przez Johna Pemertona była przełomem. W niedługim czasie po powstaniu napój stał się bardzo popularny, więc jego właściciele niechętnie dzielili się przepisem, trzymając go w bankowym skarbcu. Dziś mniej więcej wiadomo, z czego powstaje Coca-Cola. Skład ostateczny nie jest jednak podawany. Czytaj więcej o Z czego powstaje Coca-Cola? Skład niby znany, ale nieznany

Wegetarianizm dla każdego, czyli zielony poniedziałek

Jeśli jesteś wielbicielem mięsa i nie wyobrażasz sobie swojej diety bez niego warto, żebyś wiedział, że nie musisz kategorycznie z niego rezygnować. Ogólnie wiadomym jest, że dieta wegetariańska wpływa bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Nie każdy jednak wie, że wystarczy jeden dzień w tygodniu, aby stworzyć dla siebie niepowtarzalną okazję do poznawania nowych smaków i sięgnięcia po nieznane nam dotąd produkty kuchni wegetariańskiej. Wegetarianizm nie jest niczym strasznym i skomplikowanym. Warto przekonać się o tym, że potrafi być niezwykłe fascynujący.

Czytaj więcej o Wegetarianizm dla każdego, czyli zielony poniedziałek

Awokado – niedoceniany owoc pełen zdrowia!

Któż z nas nie jadł truskawek, bananów, czy malin… świetnie! Na pewno jednak znajdzie się ktoś, kto jeszcze nigdy nie sięgnął po awokado – a szkoda, bo warto! Awokado to owoc, który powinien na stałe zagościć w naszych domach. Chociaż jest najbardziej kalorycznym z owoców na świecie zawiera zdrowe tłuszcze, które mają niekwestionowanie dobroczynny wpływ na nasz organizm. Czerpmy więc z tej wartościowej skarbnicy, na zdrowie!

Czytaj więcej o Awokado – niedoceniany owoc pełen zdrowia!

Smaki Francji – doskonałe wina na letnie przyjęcia

Wina produkowane są obecnie na całym świecie. Każdy jednak wie, że stolicą win jest Francja. To tam bowiem rodzą się te najbardziej eleganckie i prestiżowe trunki. Warto poznać tajemnicę francuskich win, dzięki której nasze letnie przyjęcie zmieni się w prawdziwie wytworne spotkanie. Do jakich potraw pasuje wino i jakie wybrać, aby doskonale podkreślić smak przyrządzonych dań? Oto krótka podpowiedź!

Czytaj więcej o Smaki Francji – doskonałe wina na letnie przyjęcia

Zdrowie na talerzu – kasza jaglana

Często zapomniana i niedoceniana, pełna wartości odżywczych i niezwykle smaczna kasza jaglana. Polecana dla diabetyków, chorych na raka, będących na diecie. Co o niej tak naprawdę wiemy?

Kiedy temperatura za oknem rośnie, zmienia się również nasz metabolizm. Jeśli przesilenie wiosenne daje Ci się we znaki, zadbaj o siebie od środka. Jedź kaszę jaglaną, ponieważ pomaga ona utrzymać nie tylko dobre samopoczucie i poprawić wygląd, ale również przyspiesza przemianę materii.

Czytaj więcej o Zdrowie na talerzu – kasza jaglana

Pieprz. Jak go właściwie używać i do czego?

Pieprz – jedna z najczęściej używanych w kuchni przypraw na całym świecie. Jest blisko 700 odmian tej przyprawy, jednakże na co dzień używamy najbardziej popularnych odmian pieprzu. Czarny, czerwony, biały, zielony… Czym właściwie oprócz koloru, różnią się od siebie?

Czytaj więcej o Pieprz. Jak go właściwie używać i do czego?

Viva España. Przysmaki kuchni hiszpańskiej

Zapach hiszpańskich ziół, gaje oliwne, królestwo intensywnych smaków, barw i aromatów – jedna z najsmaczniejszych kuchni świata – kuchnia hiszpańska.Czy znamy i przyrządzamy potrawy tego pięknego regionu świata? Czy może jedyną znaną nam hiszpańską przekąską jest tortilla. Zajrzyjmy więc do kuchni hiszpańskiej, aby sprawdzić, które potrawy zadomowiły się w naszych restauracjach i domach.

Czytaj więcej o Viva España. Przysmaki kuchni hiszpańskiej