Smaki Francji – doskonałe wina na letnie przyjęcia

Wina produkowane są obecnie na całym świecie. Każdy jednak wie, że stolicą win jest Francja. To tam bowiem rodzą się te najbardziej eleganckie i prestiżowe trunki. Warto poznać tajemnicę francuskich win, dzięki której nasze letnie przyjęcie zmieni się w prawdziwie wytworne spotkanie. Do jakich potraw pasuje wino i jakie wybrać, aby doskonale podkreślić smak przyrządzonych dań? Oto krótka podpowiedź!

Czytaj więcej o Smaki Francji – doskonałe wina na letnie przyjęcia

Zdrowie na talerzu – kasza jaglana

Często zapomniana i niedoceniana, pełna wartości odżywczych i niezwykle smaczna kasza jaglana. Polecana dla diabetyków, chorych na raka, będących na diecie. Co o niej tak naprawdę wiemy?

Kiedy temperatura za oknem rośnie, zmienia się również nasz metabolizm. Jeśli przesilenie wiosenne daje Ci się we znaki, zadbaj o siebie od środka. Jedź kaszę jaglaną, ponieważ pomaga ona utrzymać nie tylko dobre samopoczucie i poprawić wygląd, ale również przyspiesza przemianę materii.

Czytaj więcej o Zdrowie na talerzu – kasza jaglana

Pieprz. Jak go właściwie używać i do czego?

Pieprz – jedna z najczęściej używanych w kuchni przypraw na całym świecie. Jest blisko 700 odmian tej przyprawy, jednakże na co dzień używamy najbardziej popularnych odmian pieprzu. Czarny, czerwony, biały, zielony… Czym właściwie oprócz koloru, różnią się od siebie?

Czytaj więcej o Pieprz. Jak go właściwie używać i do czego?

Viva España. Przysmaki kuchni hiszpańskiej

Zapach hiszpańskich ziół, gaje oliwne, królestwo intensywnych smaków, barw i aromatów – jedna z najsmaczniejszych kuchni świata – kuchnia hiszpańska.Czy znamy i przyrządzamy potrawy tego pięknego regionu świata? Czy może jedyną znaną nam hiszpańską przekąską jest tortilla. Zajrzyjmy więc do kuchni hiszpańskiej, aby sprawdzić, które potrawy zadomowiły się w naszych restauracjach i domach.

Czytaj więcej o Viva España. Przysmaki kuchni hiszpańskiej

Ruchanki, plińce, golce. Tradycyjna kuchnia Kaszubska

Każdy region naszego kraju może pochwalić się dla siebie tylko charakterystycznymi smakami. Dlatego każda podróż powinna być uwieńczona degustacją regionalnych przysmaków.  Kuchni oszczędnej, bardzo prostej i bardzo smacznej. Zanim wejdziemy do kuchni. Kaszuby – co warto o nich wiedzieć. Kaszuby (Kaszëbë lub Kaszëbskô) jest region kulturowy w północnej Polsce, który jest częścią Pomorza, zamieszkiwanym przez Kaszubów (autochtonicznych Pomorzan) posługujących się językiem regionalnym […]

Specjały wielkopolskiego stołu

Zwiedzić i zjeść – taka forma wypoczynku i poznawania nowych miejsc jest bardzo popularna. Kolekcjonujemy nie tylko fotografie i wspomnienia, dochodzą do tego także smaki i wrażenia kulinarne z odwiedzanych miejsc. Czym zatem Wielkopolanie ugoszczą rządnego przygód i smacznych doznań turystę?

Czytaj więcej o Specjały wielkopolskiego stołu

Cała Polska w kuchni, czyli moda na gotowanie

Gotowanie w Polsce stało się modą. Modne jest już nie tylko wspólne letnie grillowanie. Gotowanie to spotkania kulinarne przyjaciół i znajomych niezależnie od pory roku, spotkania w kuchni spędzane na wspólnym gotowaniu i pieczeniu. Uwieńczone wspólną degustacją przyrządzonych wspólnie dań.

Gotowanie to eksperymentowanie. To szukanie nowych smaków, sprawdzanie nowych przepisów. To kolacje z przyjaciółmi i rodziną nie tylko przy domowej pizzy.

Czytaj więcej o Cała Polska w kuchni, czyli moda na gotowanie

Karol Okrasa prezentuje proste i smaczne dania na imprezę sylwestrową

Sylwestrowa noc to nie tylko szampan, piękne stroje i fajerwerki. To także odpowiednio dobrane menu, które jest kluczem to udanej zabawy i zadowolonych gości. Oto co można szybko i łatwo przygotować na tą wyjątkową noc według znakomitego, polskiego kucharza Karola Okrasy. – Absolutną klasyką są suszone śliwki zapiekane w plastrach boczku albo dojrzałej szynki. Niewiele czasu zajmuje również przygotowanie tarty na cieście francuskim z kawałkami sera, anchois albo pieczonych papryk. […]