Pieprz. Jak go właściwie używać i do czego?


Pieprz – jedna z najczęściej używanych w kuchni przypraw na całym świecie. Jest blisko 700 odmian tej przyprawy, jednakże na co dzień używamy najbardziej popularnych odmian pieprzu. Czarny, czerwony, biały, zielony… Czym właściwie oprócz koloru, różnią się od siebie?

Pieprz czarny

pieprz2Czarny pieprz, znany jest już od Średniowiecza. Ceniony tak bardzo, że płacono za niego czystym złotem. Dziś powszechnie używany przez każdą gospodynię. Nadaje potrawom charakterystyczny ostry smak. Stosujemy go do zup, potraw mięsnych i rybnych, sosów, warzyw a także marynat. Gości na kanapkach i w sałatkach. Przygotowuje się z niego pieprzówkę – nalewkę niezwykle skuteczną na trawienie. Pieprzem czarnym, ziarnistym przyprawiamy potrawę na początku gotowania, natomiast mielonym – na końcu, aby potrawa zachowała swój aromat.

Zielony pieprz

Pieprz zielony, ku zaskoczeniu wielu to ten sam pieprz, tyle tylko, że niedojrzały. Jego smak jest słodkawy, odświeżający i zdecydowanie mniej palący niż smak czarnego pieprzu. Świeży doskonale nadaje się do kaczki, dań mięsnych, zup oraz ryb.

Biały pieprz

Biały pieprz to specjalnie przygotowany pieprz czarny, z tą różnicą, że jest bez osłonek. To delikatniejszy ipieprz3 zdecydowanie mocniej pachnący pieprz. Świetnie podkreśla smak dań z drobiu i ryb. Nadaje się do ziemniaków, a także białych sosów.

Pieprz czerwony

Pieprz czerwony, nazywany także różowym. Jego ziarna nie są winne,  pochodzi z francuskiej wyspy Reunion. Ma słodko-gorzki smak i  jest łagodniejszy od czarnego. Używa się go w postaci całych lub lekko tłuczonych ziaren, bywa też konserwowany z zalewie octowej lub solankowej. Do podkreślenia smaku dań, warto stosować go do zup, potraw mięsnych i rybnych a także delikatnych bulionów i sosów. Wzbogaci smak twarożku i tworzy duet doskonały z… czekoladą!

Pieprz cytrynowy

Pieprz cytrynowy jest mieszanką pieprzu czarnego lub białego z kwaskiem cytrynowym, skórką cytrynową lub z kurkumą. Ta kompozycja idealnie nadaje się do ryb oraz mięs, uzyskując wyrazistą ostrość pieprzu w doskonałym połączeniu kwaskowatego posmaku cytryny.pieprz5

 

 

 

Zdjęcie: Jenn Durfey

Post Author: goYka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *