Przepisy na grzane wino – na zdrowie!


Zima ma swój niepowtarzalny urok, ale potrafi też nieźle dać w kość. Gdy za oknem sypie śnieg, a mróz szczypie w policzki, to nic tak nie rozgrzewa, jak dobry grzaniec. Uwierz, że nie musisz być na stoku narciarskim, żeby wypić pysznego grzańca. Możesz przyrządzić go samodzielnie w domu i to w dodatku na różne sposoby!

Dla smaku i zdrowia

Grzaniec już w czasach starożytnych był popularnym wywarem rozgrzewającym. Wtedy również odkryto jego właściwości lecznicze. Bardzo często do napojów tego typu dodaje się miód, który ma właściwości bakteriobójcze i poprawia trawienie. Ważnym składnikiem są również cytrusy tj. pomarańcza lub cytryna, które zawierają dużą dawkę witaminy C. Goździki mogą pomóc złagodzić ból, cynamon jest świetny podczas przeziębienia, a imbir działa przeciwzapalnie. Wniosek jest jeden — grzańce to samo zdrowie! Bez obaw można je wypić podczas przeziębienia lub zastosować profilaktycznie po długim zimowym spacerze. Poznaj dwa sprawdzone przepisy na rozgrzewający wywar.

Zapach korzennych przypraw

Najbardziej tradycyjny i znany wszystkim rodzaj grzanego wina to grzaniec galicyjski. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy lubią zapach i smak korzennych przypraw.

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego wina (półsłodkie lub półwytrawne),
  • 1 laska cynamonu,
  • 3-4 goździki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • kilka plastrów imbiru,
  • pomarańcza,
  • 1-2 łyżki miodu.

 

Zaczynamy od przelania całego wina do garnka i wstawienia go na mały ogień. Stopniowo dodajemy korzenne przyprawy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy imbir oraz kilka plasterków pomarańczy. Na sam koniec rozpuszczamy miód i całość podgrzewamy. I grzaniec gotowy. Pamiętajmy, że nie można dopuścić do zagotowania napoju!

Skandynawski glögg, czyli grzane wino z miodem i wódką

Jeśli tradycyjna wersja grzańca nie jest Ci obca i chcesz spróbować czegoś nowego to proponujemy skandynawski glögg. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi on ze Skandynawii, gdzie cieszy się ogromną popularnością. Ze względu na to, że oprócz wina dodaje się do niego wódkę lub brandy, jego działanie rozgrzewającego jest naprawdę błyskawiczne i świetnie sprawdzi się podczas przeziębienia.

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina,
  • 2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 2 laski cynamonu,
  • 3-4 goździki,
  • 2-3 plasterki świeżego imbiru,
  • kilka pestek kardamonu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 kieliszki wódki lub brandy,
  • rodzynki i migdały.

 

W pierwszej kolejności w rondelku należy podgrzać sok z pomarańczy wraz z imbirem, cynamonem, kardamonem oraz goździkami. Niech proces ten potrwa od około 15 do 30 min, aby przyprawy wypuściły swoje esencje. Następnie tak przygotowany wywar należy połączyć z winem, przelewając go przez sito, aby pozbyć się wszystkich przypraw. Mieszankę wstawiamy na mały ogień i dodajemy miód oraz 2 kieliszki wódki lub brandy. Na sam koniec do kubków wsypujemy garstkę rodzynek i migdałów, który zalewamy przygotowanym grzańcem. Gotowe!

Smacznego!

Post Author: Paulina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *