warzywa z grilla

Pyszne warzywa z grilla – jak to zrobić?


Sezon na grillowanie rozpoczął się w tym roku wyjątkowo późno, dlatego warto go maksymalnie wykorzystać! Jeśli nudzą Cię kiełbaski i karkówka, zobacz jak przygotować pyszne i pożywne warzywa z girlla!

Jakie warzywa można grillować? Właściwie wszystkie te, na które mamy ochotę, nawet bardzie soczyste, jak pomidory. Warto wybierać warzywa świeże, sezonowe – to one będą miały najlepszy smak i najwięcej wartości odżywczych.

Jak przygotować warzywa z grilla?

Przede wszystkim umyć i pokroić – w całości warto grillować tylko mniejsze warzywa, np. drobne marchewki, szparagi, czosnek czy kolby kukurydzy. Pozostałe kroimy na równe części (bez obierania), które łatwo będzie rozłożyć na tacce do grillowania. Warzywa, które zawierają w sobie dużo wody, można po pokrojeniu lekko obsypać solą i poczekać, aż puszczą sok, a potem go odlać.

warzywa z grilla

Kolejnym krokiem jest przyprawienie warzyw przed wrzuceniem ich na grilla. Podstawą marynaty, w której możemy zamoczyć je wcześniej lub bezpośrednio przed grillowaniem, jest oczywiście dobrej jakości olej lub oliwa (może być smakowa). Do niego dodajemy przyprawy – jeśli wolimy warzywa na ostro, może to być curry, odrobina chili, pieprz ziołowy. Uwaga na paprykę w proszku – dosyć szybko się przypala.

Dobrym pomysłem na nadanie warzywom smaku i ograniczenie użycia soli jest wykorzystanie ziół. Do ziemniaków pasują zioła prowansalskie czy suszony koperek. Do oliwy możemy również wcisnąć kilka ząbków czosnku.

Jak długo grillować warzywa?

Czas grillowania zależy w dużej mierze od wielkości warzyw i zawartości wody. Większość warzyw nie wymaga długiego grillowania (chyba, że zdecydujemy się na przepis z warzywami faszerowanymi) – wystarczy kilka czy kilkanaście minut. Kukurydzę w kolbie będziemy musieli jednak trzymać na ruszcie aż 40 minut (chyba, że je wcześniej lekko obgotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką cukru). Główkę czosnku (bez obierania) grilluje się natomiast około 25 minut – upieczone ząbki będą łatwe do wyciśnięcia i świetnie zagrają w domowym maśle czosnkowym na grzankach.

warzywa z grilla

Więcej czasu zajmie nam również grillowanie twardych warzyw, takich jak marchew, ziemniaki, pietruszka, seler czy buraczki. Jeśli chcemy przyspieszyć cały proces, warto pokroić je na niezbyt grube plastry i ułożyć płasko na ruszcie. Pamiętajmy o regularnym obracaniu warzyw tak, by opiekły się równomiernie! Warto też zostawić sobie trochę oliwy z dodatkami i smarować nią w razie potrzeby grillowane warzywa.

Post Author: Paulina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *