rabarbar na słono

Rabarbar na słono – przepisy

Wreszcie jest! Obok szparagów rabarbar to jedno z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw. Dlaczego? Ze względu na wielość zastosowań – kto nie jadł pysznego ciasta z rabarbarem, nie pił kompotu? Można z niego przygotować słodkie nadzienie do naleśników, wypieków, sos do smoothie…

Co łączy wszystkie te potrawy? Wykorzystując do ich przygotowania rabarbar robimy wszystko, by zabić jego naturalny, charakterystyczny, kwaskowaty smak. Dosładzamy, doprawiamy zwiększając zdecydowanie kaloryczność dań. Czy jednak można w inny sposób wykorzystać to warzywo? Poznajcie nowe wcielenie kwaśnych łodyżek – zapraszamy na rabarbar na słono.

Na surowo

Zjadane w takiej postaci warzywa i owoce mają najwięcej zdrowotnych właściwości – gotowanie, smażenie, pieczenie zawsze pozbawia je któregoś z cennych składników, bądź obniża jego zawartość. Każdy rodzaj obróbki termicznej wiąże się ze stratą witamin (więcej na ten temat tutaj), dlatego warto wykorzystywać surowe warzywa. W ten sposób możemy także podawać rabarbar na słono.

Sałatka z rabarbarem

Łodygi rabarbaru „obieramy” obieraczką do warzyw tak, by uzyskać długie, cieniutkie paski albo kroimy na niewielskie kawałki. A teraz niespodzianka – do sałatki możemy dodać, co nam się tylko podoba. My polecamy świeżą roszponkę lub inne sałaty, truskawki, migdały, a do tego sos rabarbarowy vinaigrette (poszatkowany rabarbar blanszujemy przez pięć minut, następnie blendujemy z pozostałymi składnikami sosu: oliwą, musztardą, octem winnym, miodem). W sieci znajdziecie mnóstwo propozycji takich sałatek – z rzodkiewką, kurczakiem, fetą, parmezanem, pieczonymi buraczkami, do których słodyczy kwaskowaty smak rabarbaru wyjątkowo pasuje.

rabarbar na słonoFot. constantlycooking.wordpress.com

Tarta z rabarbarem na słono

Od przepisów na drożdżowce, keksy, placki, tarty, ciasta i ciasteczka z rabarbarem na słodko puchnie Internet. Jeśli jednak zechcecie wypróbować wytrawną wersję tarty z rabarbarem, będziecie musieli się trochę naszukać. Zrobiliśmy to za Was i przedstawiamy kolejny sposób na rabarbar na słono.

Na kruchym, podpieczonym lekko cieście rozsmarowujemy warstwę pesto, po czym układamy surowe liście szpinaku, na których rozprowadzamy równo pokrojoną w kosteczkę i zblanszowaną czerwoną cebulę. Na tym układamy nieduże kawałki rabarbaru, a całość przykrywamy plasterkami mozarelli. Kiedy ser się roztopi, a rabarbar będzie miękki, tarta jest gotowa.

Inną opcją na wydobycie smaku czystego rabarbaru jest zapieczenie go w masie śmietanowej na podpieczonym kruchym spodzie. Masę można dowolnie doprawić – my proponujemy sól, imbir, kardamon oraz syrop klonowy – a przygotowuje się ją mieszając śmietanę 18% z jajkami (duża łyżka śmietany na jedno jajko).

rabarbar na słonoFot. i-heart-baking.blogspot.com

Rabarbarowy ostro-kwaśny sos

Głównie do mięs, przekąsek. Najlepiej podawać na ciepło, choć można także ciepły zapakować do słoiczka i potem przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Jak go zrobić? Znów będzie nam potrzebny blender, a oprócz niego: pokrojony rabarbar (ok. 400 g), obrany kawałek korzenia imbiru (ilość zależna od tego, jak ostry sos chcemy otrzymać), papryczka chilli, 3 duże ząbki czosnku, 3 łyżki miodu, ewentualnie trochę sosu sojowego. Wszystko razem miksujemy, a potem przez kwadrans gotujemy na małym ogniu w rondelku. Smacznego!

Post Author: Paulina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *