Rozgrzewające zupy na zimę

Gotowanie zupy kojarzy nam się często z długim i wymagającym sporego nakładu pracy procesem. Zupy, które proponujemy, nie są jednak zbyt skomplikowane, a ich przygotowani nie zajmie Cie wiele czasu. Są natomiast świetnym pomysłem na rozgrzanie się i dodanie odrobiny koloru szarym, zimnym i mokrym zimowym dniom.

Zupy kremy od dłuższego czasu cieszą się rosnącą popularnością. Ich przygotowanie jest bardzo proste, można je ugotować właściwie z każdego warzywa, a smak zależy w dużej mierze od tego, jak doprawimy potrawę. Podsuwamy klika przepisów na zimowe, rozgrzewające zupy.

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

Czerwona soczewica zawiera w sobie wiele korzystnych dla zdrowia składników mineralnych – potasu, cynku, żelaza, fosforu, magnezu i witamin, a przy tym zawiera dużo białka, więc jest tak sycąca, jak mięso. Jej przygotowanie zajmie nam pół godziny, soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać.

rozgrzewające zupy

W większym garnku o grubym dnie i nieprzywierającej powierzchni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Dwie cebule kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu razem z kilkoma – w zależności od naszej odporności na jego ostry smak – wyciśniętymi (ewentualnie drobno skrojonymi) ząbkami czosnku. Zanim cebula całkowicie się zeszkli, dorzucamy skrojoną drobno lub startą na dużych oczkach marchewkę, przepłukaną soczewicę, skrojoną słodką czerwoną paprykę i odrobinę papryczki chili. Smażymy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem warzywnym gotujemy do momentu zmięknięcia soczewicy. Całość można zblendować. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką (zamiast chili możemy dodać ostrą paprykę lub pieprz cayenne), ewentualnie curry.

Zupę można podawać z grzankami z patelni, świeżą natką pietruszki, zabieloną śmietaną albo kawałkiem wrzuconego do środka sera typu camembert.

Zupa meksykańska z mięsem

Ta szybka, rozgrzewająca zupa zasmakuje i młodszym, i starszym. Znów na rozgrzaną oliwę wrzucamy skrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, mielone mięso z indyka i podsmażamy. Ważne, by dokładnie rozdrobnić mięso. Do garnka wrzucamy startą marchewkę i pietruszkę, kawałek selera. Gdy mięso będzie obsmażone, zalewamy krojonymi pomidorami z puszki i wodą. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy kukurydzę konserwową i czerwoną fasolę z puszki.

rozgrzewające zupy

Całość należy przyprawić na ostro – pieprzem, papryką (jeśli mamy świeżą, możemy dodać ją wcześniej do smażonego mięsa), imbirem, mielonym kminkiem, chili. Jeśli zupa ma być jedynym daniem obiadowym, możemy w czasie gotowania wsypać do niej trochę kaszy jaglanej – wtedy będzie jednogarnkowym obiadem. Potrawę podawać posypaną skrojonymi natkami.

Rozgrzewająca zupa chrzanowa

Mówi się, że zimą zupa ma być taka, żeby łzy ciekły z oczu podczas jedzenia. Zupa chrzanowa na pewno należy do potraw dla wytrzymałych. Jej smak możemy oczywiście złagodzić, ale wtedy nie będzie rozgrzewać tak, jak powinna.

Na maśle podsmażamy skrojonego pora, cebulę, surowego pokrojonego w kostkę ziemniaka i selera. Całość podlewamy kieliszkiem białego, wytrawnego wina, odparowujemy przez chwilę, a potem zalewamy bulionem drobiowym. By zupa była bardziej sycąca i miała kremową konsystencję, możemy zagęścić ją mąką ziemniaczaną rozprowadzoną z wodą. Gdy warzywa zmiękną, do zupy dodajemy śmietanę i starty chrzan, całość miksujemy i doprawiamy.

rozgrzewające zupy

Rozgrzewające zupy kremy można komponować według własnego uznania, proces gotowania takiej zupy jest za każdym razem podobny. Jedynym warunkiem wymaganym do ich przyrządzenia jest wcześniejsze przygotowanie bulionu (przynajmniej wtedy, gdy nie chcemy skorzystać z tego powstałego z kostki rosołowej). By zupy były jeszcze bardzie odżywcze, można miksować je z żółtkiem jaja i posypywać serem albo prażonymi ziarnami.

Post Author: Paulina

2 thoughts on “Rozgrzewające zupy na zimę

    Marta

    (21 października 2016 - 13:24)

    ja polecam z dyni zupkę z imbirem i pieprzem cayenne, rozgrzewa, ale nie jest ostra, tylko trzeba dobrą, słodką dynię znaleźć

    Pani Domu

    (21 października 2016 - 13:26)

    Taka podłużna, dynia piżmowa jest dosyć słodka, w biedronce ostatnio nawet była.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *