Ruchanki, plińce, golce. Tradycyjna kuchnia Kaszubska


Każdy region naszego kraju może pochwalić się dla siebie tylko charakterystycznymi smakami. Dlatego każda podróż powinna być uwieńczona degustacją regionalnych przysmaków.  Kuchni oszczędnej, bardzo prostej i bardzo smacznej.

Zanim wejdziemy do kuchni. Kaszuby – co warto o nich wiedzieć.

Kaszuby (Kaszëbë lub Kaszëbskô) jest region kulturowy w północnej Polsce, który jest częścią Pomorza, zamieszkiwanym przez Kaszubów (autochtonicznych Pomorzan) posługujących się językiem regionalnym – etnolektem, określanym jako język kaszubski. Język ten jest oficjalnie uznawany a dzieci uczą się go w szkołach. Istnieje także możliwość zdawania z tego języka egzaminu maturalnego. Warto także dodać, że Kaszubi mają swoją flagę, która jest czarno-żółta.

Kaszubskim zwyczajem, znanym na cały kraj jest zażywanie tabaki zwanej na Kaszubach „diobelsczim zelskem”. Co mężczyzna to zwyczaj i przepis na sporządzanie tego tytoniowego proszku.

Kaszubi od wieków dzielnie walczyli z próbami pozbawienia ich tożsamości kulturowej. Niechętnie przyjmowali wpływy innych kultur. Jest to lud dumny ze swojej odrębności kulturowej, który zawsze z pełnym oddaniem walczył z próbami odłączenia Polski od Pomorza.

Co króluje na Kaszubach?

Bezsprzecznie numerem jeden kuchni kaszubskiej jest ziemniak. Prawdziwa kaszubska gospodyni potrafi z niego wyczarować niejedną pyszną potrawę. Kaszubi często jedzą także kaszę i kluski.

Ziemniaczanym przysmakiem są na przykład pulki ze śledziem. Pulki to ziemniaki gotowane w mundurkach, schowane pod sałatką śledziową z solonych śledzi, cebuli, jabłek, ogórka i śmietany.
Ziemniaczane rarytasy to także gniecione ziemniaki ze szpyrkami, czyli skwarkami i maślanką, to także plińce czyli popularne, uwielbiane placki ziemniaczane podawane z cukrem lub przygotowane z cebulą i podawane ze śmietaną. Golce to kluski z tartych kartofli kładzione na wodę lub mleko.
Ciekawą potrawą tego regionu jest grucholec  – baba ziemniaczana, podawana na ciepło z surówką z cebuli i ogórka kiszonego oraz ciszka (kiszka) przygotowywana z ziemniaków i kaszy gryczanej z przysmażoną na słoninie lub boczku cebulą.  Ugotowaną, pokrojoną w plastry, smaży się na słoninie i podaje z duszoną kapustą.
Piękne tereny kaszubskie mogą się pochwalić obfitością lasów, licznych jezior i sąsiedztwa morza dzięki czemu kuchnia regionalna zachwyca także smakiem ryb, grzybów i gęsiny.

Co ciekawe, zupy na Kaszubach były podawane jako drugie danie, gdyż były bardzo syte i pożywne. Gotowane w zależności od pory roku. Wykorzystywano do nich produkty z pól, ogrodów oraz lasów. Tradycyjne zupy tego regionu to zupa na mięsie z kurczaka i wołowiny z kapustą, rosół z węgorza, czy dziadówka – zupa z maślanki okraszona boczkiem.

Młodziowy kuch z kruszonką, czyli kaszubska drożdżówka z rodzynkami, czy doskonale nam znane faworki to słodkie regionalne przysmaki.

Czym różni się kuchnia kaszubska od tej z innych rejonów Polski?

Kuchnia kaszubska znana jest przede wszystkim ze swojej prostoty. Gotowanie nie jest czasochłonne i nie wymaga wygórowanych umiejętności kulinarnych. Najczęściej gotowało się z tego co było pod ręką, ze spiżarnianych zapasów i z tego co akurat rosło na polu.

Zasadnym zdaje się tu być dobrze znane powiedzenie “cudze chwalicie, swego nie znacie”.

Post Author: goYka

1 thought on “Ruchanki, plińce, golce. Tradycyjna kuchnia Kaszubska

    […] z Niemiec, w tym słynni Bambrzy. Razem z nimi wkroczyła niemiecka kultura, niemieckie menu, w tym ziemniak. Poznańska nazwa kartofla, czyli „pyra” pochodzi od Peru, kraju z którego sprowadzono warzywo […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *