Sekrety włoskiej kuchni


Kuchnia włoska to królestwo smaków i aromatów. Znana i lubiana na całym świecie, także w Polsce. Co oprócz pizzy i risotto Włosi preferują na co dzień na swoich stołach?

Wykwintne dania wymagające drogich i nie zawsze łatwo dostępnych składników, przygotowywane są od czasu do czasu, od święta, a na co dzień preferowane są potrawy proste i szybkie w przygotowaniu. Jednak trzeba przyznać, że fantazja i niebywały zmysł praktyczny Włochów sprawiają, że dania włoskiej kuchni, nawet te najprostsze, są naprawdę bardzo smaczne.

foodiesfeed.com-pasta-photos-spinach-pasta-with-tools-16Kuchnia włoska to nie tylko bogata tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie, to cała filozofia kulinarna, która pozwala Włoszce przygotować coś niebywale pysznego, nawet w sytuacji, kiedy brakuje jej połowy niezbędnych produktów.

Włoska kuchnia jest uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie, choć, być może nie jest aż tak wyrafinowana jak kuchnia francuska. Choć mówi się ogólnie o “kuchni włoskiej”, trzeba wiedzieć, że Włoska Północ różni się znacznie od Włoskiego Południa – nie tylko pod względem pogody.

Północne przysmaki

Na północy – której stolicą jest Mediolan, królują potrawy wysokokaloryczne. W kuchni mediolańskiej wiodą prym więc gęste risotta, mięsa i zawiesiste zupy minestrone. Północ to także rejon kaszy kukurydzianej, z której przyrządza się gęstą i sycącą polentę.

W rejonie Bolonii przysmakiem są pierogi i pierożki: maleńkie cappalletti, tortellini, tortelli czy ravioli. Ociekające śmietanowym sosem lub masłem doprawione specjalnością niziny padańskiej – tartym serem parmezanem. Inną specjalnością Parmy i okolic są wędzone szynki, znane w całym kraju jako “prosciutto di Parma”.

Włoskie procenty

wine-557896_1280Włoską specjalnością jest także wino. Aromatyczne Lambrusco, musujące Asti Spumante, doskonałe vermuty czy słynne amaretto. Włosi chętnie wychylają wieczorami w towarzystwie przyjaciół grappę, czyli bimber z winogron, gruszek czy śliwek. Aby trunek był bardziej wykwintny wlewa się go do butelek z owocami. Jednak jak włożyć dojrzałą gruszkę do butelki? gruszka w butelceSprytni Włosi wkładają zalążki owocu do butelki i taka gruszka rośnie sobie i dojrzewa… w butelce! Nie należy się więc dziwić, kiedy będąc na wycieczce zobaczymy w przydomowym ogródku na dorodnej gruszy czy śliwie kilka wiszących flaszek z dojrzałymi owocami w środku. Jesienią odłamuje się te gałązki i owoce zalewa alkoholem. Ot, taki sposób na wykwintne trunki.

Środkowe Włochy to natomiast ojczyzna niezrównanego chianti, czerwonego wytrawnego wina. Chianti ma być dobre na wszystko, od anemii, chorób serca po depresję i chandrę.

Kuchnia Toskanii

Wiele rejonów Włoch – jak Toskania, wykształciło własną oryginalną kuchnię, która, choć znana głównie z bełsztyków (bistecca alla fiorentina), ma wiele pysznych – zwłaszcza słodkich specjałów. Do tych pyszności zaliczamy bamboloni – puszyste pączki podawane często na śniadanie, cenci – skrawki, coś w rodzaju naszych faworków, czy brigidini – kruche ciasteczka o anyżowym aromacie.

Południowe Włochy – ojczyzną pizzy i makaronów

Powszechnie znane na całym świecie makaronowe potrawy i pizza to dzieci Południowej części Włoch. Makaron zwany we Włoszech pasta spożywany jest pod najróżniejszymi postaciami. Prym wiedzie pasta asciutta, czyli makaron z sosem na sto, o ile nie na więcej sposobów.

picjumbo.com_20140314-DSC_0138Pizza, która dotarła do Polski w postaci placka z cebulą i wędliną, posypanego tartym serem dla rodowitego neapolitańczyka to zbrodnia przeciwko kulinarnemu dobremu smakowi. Pizza istnieje co prawda w wielu wersjach, niemal w tylu co makaron, ale tradycja zakazuje umieszczania na cieście cebuli, a ser nie może być nigdy tarty, lecz pokrojony w plasterki. Do pizzy używa się plastrów mozarelli, która doskonale się topi. Można ją jeść także samodzielnie, lub z pomidorami z dodatkiem oliwy.

Na Południu królują także oliwki, oliwa z oliwek, pomidory, bakłażany oraz owoce cytrusowe.

Urokowi włoskiej kuchni trudno się oprzeć i bez względu na to, co czyni ją tak wyjątkową, warto się nią cieszyć i zgłębiać jej tajniki.

Post Author: goYka

1 thought on “Sekrety włoskiej kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *