Smaczne i szybkie ciasto – kilka przepisów dla zabieganych


Każdy z nas to zna – odwiedziny gości bez zapowiedzi i popłoch co podać na stół? W takich sytuacjach uratuje Was kilka przepisów na smaczne i szybkie ciasto, które robi się samo i to ze składników, które najczęściej mamy w domu.

Truskawkotka sypana – szybkie ciasto z owocami

To ciasto zrobicie w 15 minut, w dodatku nie potrzebujecie do niego miksera, nie specjalnie też się przy nim pobrudzicie, gdyż tego ciasta nie trzeba wyrabiać! Zawsze wychodzi, a co najważniejsze jest pyszne! Można do niego dodać truskawki, jabłka, porzeczki, wiśnie czy rabarbar. Podane proporcje składników będą idealne na tortownicę o średnicy 24 cm.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 700 g truskawek lub innych owoców
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki (poza cukrem pudrem) mieszamy w jednej misce i dzielimy na trzy części. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki lub plasterki. Masło (najlepiej jest je wcześniej zmrozić) trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na cienkie paseczki.

Do tortownicy, wcześniej wysmarowanej tłuszczem, wysypujemy pierwszą z trzech części suchych składników. Na to kładziemy połowę pokrojonych owoców, tak aby przykryły całość i posypujemy je drugą z trzech części suchych składników. Na wierzch kładziemy połowę startego masła, na nie znowu układamy resztę owoców i posypujemy ostatnią częścią zmieszanej mąki i kaszy. Na koniec układamy resztę startego masła.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 minut – do zarumienienia. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Pycha!

Proste ciasto owocowe

To ciasto bywa nazywane ratunkowym ponieważ może znaleźć się na Waszym stole w ciągu godziny! Do tego ciasta pasuje każdy rodzaj owoców. My polecamy zrobić je z jagodami, gdy jest na nie sezon, a poza sezonem z jabłkami, wówczas dobrze jest też dodać odrobinę cynamonu do ciasta. Świetnie będzie też smakować z truskawkami. Jest puszyste, lekkie i smakuje każdemu!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a jajka ubijamy z cukrem. Do jajek dodajemy powoli najpierw mleko, później olej cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę i dalej miksujemy na gładką i jednolitą masę.

Zawartość wylewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm, a na wierzch wykładamy owoce, które powinny lekko wpaść w masę. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 160°C, aż do „suchego patyczka”. Po ostudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Mniam, mniam…

Sernik na zimno bez pieczenia

Sernik dla leniwych, tzn. zabieganych. Nie musimy piec biszkoptu ani mielić sera. Jego prostota nie ujmuje mu nic ze smaku, to ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka!

Składniki:

  • biszkopty (mogą być podłużne lub okrągłe)
  • 700 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym lub śmietankowym
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżek żelatyny w proszku
  • 500 g dowolnych owoców np. malin
  • 2 galaretki

Przygotowanie:

Zacznijmy od wyłożenia tortownicy (24-26 cm średnicy) papierem do pieczenia, na jej dno wykładamy biszkopty. Od razu też przygotujmy sobie żelatynę – zalewamy ją niewielką ilością wody, tak aby tylko ją przykryła i dostawiamy na około 10 min do napęcznienia. Następnie stawiamy ją na palniku i mieszamy do rozpuszczenia lub podgrzewamy w mikrofalówce. Po rozpuszczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Kremówkę ubijamy na sztywno, zaczynamy dodawać najpierw cukier, a następnie powoli serek – cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę (dobrze jest wcześniej dodać do żelatyny trzy łyżki masy serowej i rozrobić) i dokładnie miksujemy.

Na biszkopty  wykładamy połowę malin i zalewamy je masą serową. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Resztę malin wykładamy na stężały sernik. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku (przy założeniu, że jedna galaretka jest do rozpuszczenia w 500 ml wody, zmniejszając proporcje wody, mamy pewność, że galaretka nie spłynie). Gdy rozpuszczona galaretka ostygnie do temperatury pokojowej, wylewamy ją na sernik.

Smacznego!

 

Photo by elements.envato.com/Timolina/Rawpixel/sea_wave/Arzamasova

Post Author: edyta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *