Smaki Francji – doskonałe wina na letnie przyjęcia


Wina produkowane są obecnie na całym świecie. Każdy jednak wie, że stolicą win jest Francja. To tam bowiem rodzą się te najbardziej eleganckie i prestiżowe trunki. Warto poznać tajemnicę francuskich win, dzięki której nasze letnie przyjęcie zmieni się w prawdziwie wytworne spotkanie. Do jakich potraw pasuje wino i jakie wybrać, aby doskonale podkreślić smak przyrządzonych dań? Oto krótka podpowiedź!

Burgundia

W Burgundii rodzą się jedne z najbardziej szlachetnych win na świecie. Charakteryzują się one bogactwem orzeźwiających, energicznych i delikatnie owocowych aromatów. Idealnie do białych mięs, owoców morza i ryb pasuje wino pochodzące z tego regionu Francji Chardonnay Le Vieux.

Najsłynniejszy region winiarski na świecie – Bordeaux

W tym francuskim mieście znajduje się największy przemysł winiarski na świecie. Na jego terenie znajduje się bowiem ok. 8000 posiadłości zajmujących się tym przemysłem, które wytwarzają wina znane na całym świecie. Winami doskonale pasującymi do wędlin, mięs w sosach, czy kaczki są Château Foncrose i Château Jalousie. Natomiast smak lżejszych ciast i deserów podkreślą słodkie wino Baron des Chartrons.

Aromatyczna biała Alzacja

Stolicą białego francuskiego wina jest Alzacja. Wina z tego zakątka doskonale nadają się do wielu kuchni – europejskiej, polskiej a także orientalnej. Serwując dania kuchni orientalnej warto podać półwytrwane, intensywne w smaku Weysbeck gewurztraminer . Owoce morza, białe mięsa i polskie dania – bigos, czy pierogi doskonale podkreśli smak wytrawnego wina Riesling Hubert. Zaskoczony? Tak do pierogów można serwować wino 😉

Langwedockie winnice

Historia langwedockich winnic sięga V w p.n.e. Najbardziej znanymi winami tego zakątka są wina regionalne – Vin de Pays d’Oc. Gdy grillowy sezon w pełni, warto wiedzieć, że winami doskonale pasującymi do potraw z grilla są takie wina jak Bastion de Garille Caber Sauvignon, Leon Syrah czy Guerin des Fleaux.

Dolina Loary

Dolina Loary nazywana Ogrodem Francji słynie nie tylko z ogromu pięknych zamków. Jest bowiem najdłuższym regionem winiarskim w Europie. W okolicach ujścia rzeki do morza rodzi się Muscadet. Najlepiej łączyć go z owocami morza, rybami i warzywami.

Dolina Rodanu

Wzdłuż rzeki Rodan ciągnie się jeden z najważniejszych regionów winiarskich Francji. Dzieli się go na dwie części – południową i północną. W części północnej, między Vienne i Valence, bezwzględnie dominuje syrah a na południu – grenache. Czerwone wino La Chasse Prestige doskonale komponuje się ze smakiem białcy mięs, także w sosach oraz do potraw z grilla.

Królestwo różowego wina – Prowansja

Winnice zdominowały krajobraz Prowansji zajmując ponad 43 tysiące hektarów, co stanowi niemal połowę powierzchni ziemi uprawnej tego pięknego regionu. Ponad 90% upraw stanowią odmiany czerwone służące do produkcji win różowych i czerwonych. Natomiast pozostałe 10% stanowią wina białe, niekiedy zaskakująco wysokiej jakości. Wina te są bardzo aromatyczne i wytrawne. Ormilles Côtes de Provence pasuje do ryb, grilla, sałatek, serów a także do grillowanych i smażonych białych mięs.

Mam nadzieję, że po tej lekturze świat francuskiego wina stał się bliższy i serwowanie wina stanie się łatwiejsze.

Photo by Jing a Ling

Post Author: goYka

1 thought on “Smaki Francji – doskonałe wina na letnie przyjęcia

    […] za jedną z najsmaczniejszych na świecie, choć, być może nie jest aż tak wyrafinowana jak kuchnia francuska. Choć mówi się ogólnie o „kuchni włoskiej”, trzeba wiedzieć, że Włoska Północ […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *