Smaki Lubelszczyzny


Na Lubelszczyźnie w przeciwieństwie do innych regionów Polski ziemniaki są bardzo rzadko używane. Tutaj królują trzy produkty: kasza gryczana,mąka i miód! A jakie jeszcze produkty są charakterystyczne dla Lublina i okolic? Zapraszamy do pysznej lektury!

qq53536283 / Pixabay

Region Lublina ma burzliwą historię, dzięki czemu na Lubelszczyźnie mieszka bardzo dużo Ukraińców, Rosjan, Litwinów i Żydów. Dlatego też króluje tutaj kuchnia charakterystyczna dla państw, z których pochodzą mieszkańcy Lublina. Tutejsze potrawy są niemal identyczne, jak te, które kiedyś przyrządzali zarówno ludzie ubodzy, starsi, czy mieszkający w dworkach. Podstawę kuchni jest mąka i skwarki ze słoniny. Najważniejszą i najbardziej charakterystyczną potrawą dla tego regionu są pierogi nadziewane serem, kapustą, grzybami, kaszą gryczaną i jaglaną. Sławne jest tutaj także mięso, które gospodynie przygotowują na wszelakie sposoby, a renomę zyskały gołąbki, które jak wiemy z gołębiem nie mają nic wspólnego – są przygotowane z kapusty i mielonego mięsa.

Totalnym unikatem są kartoflaczki – kotleciki, które przygotowuje się z kaszy gryczanej i twarogu. Takich potraw nie spotka się nigdzie indziej w Polsce. Poza tym mieszkańcy bardzo często do gotowania wykorzystują miód, mąkę oraz kaszę gryczaną, która jest obecna niemal w każdym daniu.

Marką Lubelszczyzny jest także miód gryczany. Można go zakupić w wielu miastach Polski, ale zostaje on wyprodukowany jedynie w Lublinie i okolicach. Ma on specyficzny zapach oraz smak – ostry i bardzo słodki. Bardzo często kupowany jest w celach leczniczych, gdyż ma bardzo dobre właściwości, pomagające na wiele schorzeń.

flyupmike / Pixabay

Rozsławiony w Polsce, a także poza granicami naszego kraju jest chmiel. To tutaj występują jego duże ilości. Dzięki Lubelszczyźnie Polska zajmuje 7. miejsce pod względem zbioru na całym świecie!

Z zamieszkującymi ten region Żydami, do Lublina dotarł też Formszak – rodzaj gulaszu. Niestety ta potrawa powoli zanika – w restauracjach próżno jej szukać. Jednak mieszkańcy starają się podtrzymać tradycje i co jakiś czas to danie przygotowują. Do jego przyrządzenia potrzeba: ogórków kiszonych, wędlin, kurczaka, koncentratu pomidorowego oraz ziemniaków gotowanych w mundurkach.

Post Author: Karolina Snowarska

Mam dopiero 18 lat, a na koncie już wiele artykułów i redakcji. Jak dotąd głównie pisałam o sporcie - to mój konik. Poradami dzieliłam się na blogu lub sporadycznie na różnych portalach. Liczę, że to nowe doświadczenie będzie dla mnie bardzo cenne i sprawi, że mój bagaż będzie jeszcze cięższy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *