Truskawkowy czerwiec – właściwości i przepis!

Nadszedł czerwiec, a wraz z nim wytęskniony przez wielu sezon na truskawki. To owoce nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Smakują na świeżo, a także w postaci przetworów, którymi możemy cieszyć się poza truskawkową porą roku.

Samo zdrowie!

 

Truskawka jest źródłem witamin z grupy B, a także A i PP. Ponadto, niewiele osób wie, ale truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! Dodatkowo truskawki są bogate w żelazo, wapń, potas, magnez i mangan.

 

Cenny składnik truskawek to kwasy elegonowe, chroniące organizm przed nowotworami. Dzięki właściwościom moczopędnym i odtruwającym owoce te wspomagają oczyszczanie organizmu, wpływając na jego dobrą kondycję zdrowotną i urodę.

 

Dodatkowe właściwości truskawek to obniżanie ciśnienia, wspomaganie trawienia. Bardzo dobrze wpływają na układ pokarmowy. A dzięki temu, że są po prostu pyszne, cieszą się popularnością u osób na różnorodnych dietach.

 

Truskawki w kuchni

 

Wielbiciele truskawek przez cały rok czekają, aż wniosą kobiałki świeżych owoców do swojej kuchni. Z chęcią jedzą je na świeżo oraz przetworzone.

 

Truskawki jemy w postaci:

  • koktajli i shake’ów truskawkowych
  • soków, lemoniad i kompotów,
  • dżemów i konfitur,
  • zup owocowych,
  • musów, galaretek,
  • lodów,
  • deserów,
  • sałatek na słodko i wytrawnych,
  • ciast.

 

Szybkie ciasto z truskawkami

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g truskawek
  • cukier puder do posypania

 

  1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem – wysokie obroty miksera, 10 minut.
  2. Stopniowo, powoli dodawać olej, cały czas miksując.
  3. w osobnej misce zmieszać pozostałe składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
  4. Przesiać ok. ⅓  mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
  5. Ciasto włożyć do tortownicy, posypać pokrojonymi truskawkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180℃ i piec około 45 minut – do suchego patyczka i zarumienienia się ciasta.
  6. Wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego! 🙂

 

Post Author: joanna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *