Viva España. Przysmaki kuchni hiszpańskiej


Zapach hiszpańskich ziół, gaje oliwne, królestwo intensywnych smaków, barw i aromatów – jedna z najsmaczniejszych kuchni świata – kuchnia hiszpańska.Czy znamy i przyrządzamy potrawy tego pięknego regionu świata? Czy może jedyną znaną nam hiszpańską przekąską jest tortilla. Zajrzyjmy więc do kuchni hiszpańskiej, aby sprawdzić, które potrawy zadomowiły się w naszych restauracjach i domach.

Kuchnia hiszpańska nie jest łatwa do szybkiego scharakteryzowania, gdyż obejmuje ona tradycje kulinarne wszystkich regionów współczesnej Hiszpanii. Tradycje kulinarne regionów mieszają się wzajemnie a pomimo rozpowszechnionej opinii, nie istnieje zestaw cech wspólnych obejmujących wszystkie regiony Półwyspu Iberyjskiego.

W kuchni hiszpańskiej możemy znaleźć potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża – kuchnia andaluzyjska oraz potrawy ludów pasterskich. Znajdziemy także potrawy wywodzące się z tradycji morskich – Galicja (Hiszpania).

Tak więc Katalonia delektuje się pan tumaka, Andaluzja uwielbia chłodnik gazpacho, natomiast w kraju Basków królują malutkie przekąski pintxos. Natomiast w Walencji wszyscy zajadają się sycącą paellą, a flagowe gazpacho serwowane w La Manczy tak dalece różni się od gazpacho podawanego w Andaluzji, że trudno się doszukać choćby jednego wspólnego składnika!

Hiszpanie gotując bazują na produktach regionalnych. Wzdłuż wybrzeża kuchnia ta jest bogata w ryby, owoce morze, które są serwowane na wiele sposobów. Królują także warzywa – przede wszystkim pomidory i ziemniaki (a przyjęło się, że pyra króluje w Wielkopolsce 😉 )

Kuchnia hiszpańska – podobnie jak kuchnia włoska – nie istniała by bez oliwy z oliwek. W regionie tym charakterystyczne są także wszechobecne suszone szynki, mięsa z rusztu – jagnięcina, wieprzowina oraz mięso królicze, podawane w towarzystwie sałaty i wspomnianych wyżej ziemniaków.

sery2Hiszpanie uwielbiają również delektować się doskonałymi serami.  Pleśniowe, wędzone, twarde lub tak miękkie, że trzeba je jeść łyżką – warte grzechu podczas każdej wycieczki na Kanary i Półwysep Iberyjski. Koniecznie należy skosztować sera Queso manchego z La Manczy – to twardy ser owczy, czy Cabrales z Asturii – niebieski ser pleśniowy wytwarzany z mleka krowiego mieszanego czasem z mlekiem kozim lub owczym.

Jedynym wspólnym daniem wszystkich regionów Hiszpanii, niezależnie od różnic w sposobie jej przyrządzania jest tortilla española zwana także tortilla de patatas. Jest to rodzaj grubego omletu, przyrządzony z pokrojonych w plasterki ziemniaków, najczęściej z dodatkiem warzyw, mięsa, ryb i przypraw.

Słodkie i pyszne Churros, czyli paluszki z ciasta parzonego smażone w głębokim oleju, to przysmak, który idealnie smakuje maczany w kawie lub gorącej czekoladzie. Hiszpański deser to także arroz con leche – tj. ryż z mlekiem i wanilią na gęsto – pieczony w piekarniku, podawany na zimno.

Nie można zapomnieć o tym, iż Hiszpania uznawana jest za jednego z największych producentów win gronowych na całym świecie. Najbardziej popularna jest przygotowaną na bazie czerwonego wina sangria, przypominająca jabłecznik sidra i musujące wino Cava. Wina w Hiszpanii traktowane są jako uzupełnienie posiłku, a nie jako alkohol którym można się upić. Podobnie jak we Włoszech wspólne biesiadowanie w restauracjach jest elementem śródziemnomorskiego stylu życia każdego regionu.

Korzystajmy z bogactwa przepisów na wspaniałe dania kuchni hiszpańskiej!

Oto jedno z nich – morska paellapaella2

Składniki:

  • 500 g ryżu do risotto
  • 500 g małży mrożonych (mogą być bez skorupek)
  • 300 g krewetek królewskich
  • 300 g kalmarów (krążki)
  • 5 krewetek z pancerzami (do ozdoby)
  • 1 cebula
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 duża czerwona papryka
  • 700 ml wywaru warzywnego
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa, sól, szczypta szafranu
  • 1 cytryna
  • (opcjonalnie raki, kraby)

Przygotowanie:

Na patelni szybko obsmażyć wszystkie krewetki i zdjąć z patelni. Podsmażyć cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodać pokrojone drobno pomidory, paprykę oraz groszek. Po kilku minutach dodać ryż i szafran. Podsmażyć. Wlać wywar warzywny i wino. Gotować aż ryż delikatnie zmięknie. Zamieszać i dodać wszystkie owoce morza. Patelnię przykryć folią aluminiową (ewentualnie przykrywką) i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem jeszcze kilka minut. Podawać na ciepło z cząstkami cytryny do skropienia.

¡buen provecho! (smacznego!) 🙂

Post Author: goYka

1 thought on “Viva España. Przysmaki kuchni hiszpańskiej

    Hiszpański skarb - Tygi.pl

    (31 sierpnia 2015 - 13:45)

    […] pasują do wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej. Mamy tu zatem bogaty wybór potraw. Hiszpańska paella, czy prawdziwa włoska pizza to potrawy, które podbiły serca nie tylko Polaków.W Turcji oliwki […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *