Właściwości masła klarowanego


Smażone potrawy przyrządzane na maśle klarowanym (ghee)są niezwykle smaczne. Tłuszcz ten jest bogaty w witaminy: A,D,E i K.

Jakie produkty są najlepsze do smażenia?

Najlepszy smak potraw smażonych zapewnia naturalne masło, ale wiadomo, że produkt ten ma zbyt niską temperaturę dymienia i raczej nie powinno się go stosować do smażenia. Znacznie wyższa temperaturę dymienia ma masło klarowane, które znakomicie zastępuje zwykłe masło. Można je bez problemu kupić w każdym sklepie, a nawet zrobić samodzielnie w domu. Nadaje się nie tylko do smażenia, ale także do duszenia i pieczenia. Można na nim bez obaw smażyć pączki i frytki. Jego największą zaletą jest to, że nie utlenia się nawet podczas długiego ogrzewania, co zapobiega powstawaniu szkodliwych dla zdrowia tłuszczy trans. Warto też pamiętać o tym, że masło klarowane wspaniale podkreśla smak potraw i nadaje się do wypieków ciast.

Jakie są najważniejsze zalety masła klarowanego?

Masło klarowane jest jednym z niezbędnych składników kuchni indyjskiej. Jest ono tam określane jako „ghee” i znajduje zastosowanie w przygotowywaniu niemal każdej potrawy. Produkt ten ma mnóstwo zalet, spośród których warto wymienić chociażby te, że nie przypala się i nie jełczeje, a do tego może być przechowywany w lodówce przez bardzo długi czas.

Masło klarowane nie podnosi no poziomu cholesterolu we krwi, a do tego w sposób naturalny reguluje działanie układu hormonalnego. Zawarte w nim witaminy A, D, E oraz K są znakomicie wchłanianie, a kwasy tłuszczowe działają profilaktycznie i leczniczo w chorobie Alzheimera. W maśle klarowanym znajduje się kwas masłowy, który wyróżnia się działaniem przeciwnowotworowym i przeciwwirusowym. Masło klarowane można też stosować zewnętrznie, ponieważ przyspiesza gojenie się ran i ma dobroczynne działanie na skórę.

Jak zrobić masło klarowane domowym sposobem?

Chociaż masło klarowane można bez problemu kupić w każdym sklepie, to warto przygotować je samodzielnie . Wystarczy podgrzać kostkę masła na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Podczas podgrzewania woda zostaje odparowana, a masło rozwarstwia się na pianę oraz złoty, przezroczysty płyn. Piana to pozostałość mleka, którą należy odcedzić przez sitko pokryte kilkoma warstwami gazy. Otrzymany w ten sposób przezroczysty tłucz to nic innego jak masło klarowane. Można je bez obaw przechowywać w lodówce nawet przez cały rok.

Post Author: Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *