Z czego powstaje Coca-Cola? Skład niby znany, ale nieznany


Receptura opracowana w 1886 r. przez Johna Pemertona była przełomem. W niedługim czasie po powstaniu napój stał się bardzo popularny, więc jego właściciele niechętnie dzielili się przepisem, trzymając go w bankowym skarbcu. Dziś mniej więcej wiadomo, z czego powstaje Coca-Cola. Skład ostateczny nie jest jednak podawany.

Tajemnica niezmiennego od 130 lat smaku

Coca-Cola powstała w efekcie zmodyfikowania receptury na drink. Jej autor, aptekarz John Pemberton, musiał wycofać wino ze sprzedaży, ponieważ stan Georgia wprowadził zakaz spożywania alkoholu.

Obecnie znany skład Coca-Coli został opracowany w 1916 r. Wówczas zniknęła z niego kokaina. Nawet ogólna receptura tego orzeźwiającego napoju długo stanowiła tajemnicę, ponieważ od 1925 r. trzymano ją w skarbcu banku SunTrust w Atlancie. Kilka lat temu przepis trafił do muzeum.

Ujawnienie wykazu najważniejszych składników Coca-Coli wymusiły na koncernie przepisy. Twórcy prawa uznali, że konsumenci powinni wiedzieć, co spożywają. Ma to im pomóc w dokonywaniu świadomego wyboru.

Dzięki temu nakazowi wiemy, co tak ogólnie zawiera Coca-Cola. Skład obejmuje wodę, cukier lub substancję słodzącą (np. stewię), barwnik karmelowy, dwutlenek węgla, regulator kwasowości, kofeinę i aromaty.

Za niepowtarzalny smak napitku odpowiadają jednak wyciągi z liści koki i owoców koli oraz ekstrakty z wanilii, kwiatów pomarańczy gorzkiej, cynamonu, cytryny, gałki muszkatołowej, kolendry i owoców pomarańczy. Sęk w tym, że proporcje składników nie są znane. Firma do dziś strzeże receptury.

To sprawia, że choć na rynku jest mnóstwo podobnych produktów, żaden nie smakuje tak wyśmienicie jak Coca-Cola. W efekcie nadal cieszy się ona dużą popularnością na całym świecie. Oprócz wersji klasycznej, podstawowej, chętnie spożywane są również inne odmiany, w tym Cherry Coke i Coca-Cola Life.

Z podstawowym rodzajem Coca-Coli wiąże się interesująca historia. Początek lata 80. XX wieku to era awangardowych rozwiązań. Hitem stały się opaski na głowę, ocieplacze, aerobic. W ten klimat próbował wpisać się Toberto C. Goizuet, nastały w 1981 r. nowy prezes The Coca-Cola Company.

Postanowił on zmienić formułę napitku. W 1985 r. po przeprowadzeniu testów konsumenckich na rynku pojawiła się New Coke. Choć faza próbna wypadła doskonale, to masowemu odbiorcy nie spodobał się nowy smak Coca-Coli.

Po niespełna trzech miesiącach przywrócono więc napój wytwarzany wedle pierwotnej receptury. Dla odróżnienia go od New Coke został ochrzczony jako Coca-Colą Classic. Natomiast niedoszły następca sprzedawany jest na kilku lokalnych rynkach jako Coca-Cola II.

Z czasem koncern wprowadził do oferty inne smaki, m.in. wspomnianą Cherry Coke, czyli colę wiśniową, i Coca-Colę Life, tj, colę słodzoną stewią zamiast cukrem.

Cherry Coke pojawiła się w 1982 r., ale na masową skalę zaczęto ją produkować trzy lata później. Jej smak różni się nieco w poszczególnych krajach. Przykładowo w Wielkiej Brytanii w smaku Coca-Cola Cherry dominuje wiśnia, podczas gdy w polskiej Cherry Coke owoc ten ma jedynie delikatną nutę.

Post Author: goYka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *