Zdrowie na talerzu – kasza jaglana


Często zapomniana i niedoceniana, pełna wartości odżywczych i niezwykle smaczna kasza jaglana. Polecana dla diabetyków, chorych na raka, będących na diecie. Co o niej tak naprawdę wiemy?

Kiedy temperatura za oknem rośnie, zmienia się również nasz metabolizm. Jeśli przesilenie wiosenne daje Ci się we znaki, zadbaj o siebie od środka. Jedź kaszę jaglaną, ponieważ pomaga ona utrzymać nie tylko dobre samopoczucie i poprawić wygląd, ale również przyspiesza przemianę materii.

Energia na talerzu

Kasza jaglana ma niezwykłe wartości odżywcze. To produkt, który doskonale pasuje do niemalże każdego posiłku. To sprzymierzeniec naszej śledziony – organu, który odpowiedzialny jest za wszystkie przemiany energetyczne. Nasz organizm możemy przyrównać do samochodu – jeśli wlewasz do niego kiepskie paliwo, będzie kiepsko funkcjonował. Dlatego ważne jest dla nas to, co jemy a kasza jaglana jest najlepszym źródłem energii – nie uczula, podładowuje nasze baterie i dostarcza mnóstwa witamin.

Kasza jaglana jest źródłem magnezu, potasu, cynku, żelaza i witamin z grupy B.

Spożywanie kaszy jaglanej doskonale wpływa na koncentrację, łagodzi stres, zmniejsza rozdrażnienie i problemy z zasypianiem. Ogromna zawartość błonnika doskonale wpływa na zmniejszanie naszej liczby kilogramów. Polecana jest zatem osobom dbającym o figurę.

Doskonały eliksir piękności

Kasza jaglana zawiera także lecytynę – związek, który opóźnia procesy starzenia. Ponadto dzięki dużej zawartości antyoksydantów, zmniejsza łamliwość włosów i paznokci a także działa antycellulitowo. Upiększa więc nasz organizm działając na niego od środka! Same plusy!

Ćwiczysz? Sięgnij po kaszę!

To istne cudo na talerzu. Produkt tak doskonały pod wieloma względami, że aż szkoda, że tak rzadko po niego sięgamy. Kasza jest także sprzymierzeńcem sportowców. Zawiera bowiem wszystkie niezbędne aminokwasy, nawet leucynę, która sprzyja budowie masy mięśniowej. Co ciekawe, kasza pozwala również szybciej pozbyć się zakwasów a także ułatwia regenerację mięśni.

Samo zdrowie

kaszeKasza jaglana jako jedyna z kasz ma także działanie zasadotwórcze, tzn. odkwasza organizm. Ma to ogromne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych a także, dla wszystkich tych, którzy chcą oczyścić swój organizm na wiosnę. Pozwala ona bowiem szybciej pozbyć się z organizmu tzw. toksyn, a więc barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaków i wielu innych szkodliwych substancji, które zalegają w naszym organizmie. Zamiast więc wydawać fortunę na sztuczne uzdrawiające i dieto-cud działające produkty z apteki jedzmy zdrową i tanią przede wszystkim a także ogólnodostępną kaszę.

Produkt bezglutenowy

kasza2To kolejna zaleta tego produktu – bezglutenowość. Warto podkreślić, że kaszę jaglaną i gryczaną mogą spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej. Z powodzeniem można je zastosować jako dodatek do kotletów, ciast dietetycznych a także dodawać do zup jako zamiennik ziemniaków. Stanowią świetny dodatek do wielu potraw.

Produkty zbożowe są podstawą naszego żywienia i powinny dostarczać ponad połowę energii. Warto sięgnąć po kaszę jaglaną, gdyż wiedzie ona prym wśród wszystkich zbóż! Jedzmy ją więc na zdrowie!

Zdjęcie: Chris_Samuel

Post Author: goYka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *