spiżarnia z zapasami w słoikach

Jak zrobić zapasy jedzenia?

Aby nie dać się zaskoczyć niespodziewanym, losowym sytuacjom, warto mieć w domu zapas żywności. Wyposażona spiżarnia przydaje się nie tylko w przypadku trudnej sytuacji, takiej jak brak prądu, epidemia albo kataklizm, ale również na co dzień, gdy może się okazać, że jakiegoś składnika po prostu nam brakuje, albo nagle zachorowaliśmy i nie mamy nic na obiad.

Zapas żywności długoterminowej i wody to podstawowa forma przygotowań na niespodziewane utrudnienia. Czasem dotarcie do sklepu mogą utrudnić po prostu trudne warunki pogodowe.

Przygotowując domową spiżarnię z zapasem jedzenia należy pamiętać o kilku zasadach.

  • składuj produkty z długim terminem przydatności do spożycia: produkty suche, konserwy, przetwory
  • kupuj tylko rzeczy, które naprawdę jadasz
  • kieruj się kryterium wymagania przetworzenia przed spożyciem – kryzysowa sytuacja może się wiązać brakiem wody, prądu lub gazu

Co kupić na zapas?

Woda – Bez jedzenia człowiek może wytrzymać przez jakiś czas, jednak bez wody długo nie przeżyje. Dlatego butelkowana woda musi się w zapasach na czarną godzinę, ponieważ kryzys może wiązać się z brakiem wody w kranie.

Produkty suche – Zwane również sypkimi, czyli makarony, ryż, kasze, mąka.Ich zdecydowana zaleta to długi termin przydatności do spożycia. Nawet po upływie terminu można je spożyć, choć tracą one wówczas walory smakowe. Są sycące i dostarczają organizmowi składników odżywczych. Oprócz wspomnianych wcześniej produktów kup również płatki owsiane i kukurydziane, nasiona, orzechy.

Konserwy – Zapuszkowane produkty spożywcze przetrwają nawet w trudnych warunkach.  Warto zaopatrzyć się w tę formę warzyw i owoców, które będą przydatne w przypadku niedoborów żywności. Kup też mleko kokosowe, kukurydzę i fasolki w puszkach – przydadzą się dla urozmaicenia przygotowywanych posiłków.

Przetwory w słoikach – Dżemy, powidła, koncentraty, przetwory domowe takie jak ogórki, papryki oraz inne owoce i warzywa. W przypadku domowych przetworów należy zwrócić szczególną uwagę na to, czy słoiki dobrze się zawekowały.

Cukier, sól i przyprawy

Miód – Nie psuje się i jest bardzo zdrowy, Stanowi doskonały produkt przy wszelkich niedoborach.

Produkty suszone – Dla urozmaicenia smaków w naszej spiżarni można ją zaopatrzyć w suszone owoce, grzyby, warzywa,a nawet suszone mięso.

Słodycze

Olej

Kawa, herbata

Soda oczyszczona

Produkty dla dzieci – kaszki, mleko modyfikowane

Leki

Papier toaletowy

Mydło, środki czystości

 

 

 

Post Author: joanna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *