owoce

Jak obierać i jeść egzotyczne owoce?

Smoczy owoc – jak jeść pitaję?

Pitaja to soczysty owoc, zjadany na surowo lub w postaci koktajli, soków i win. Jest bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze.

Ze względu na swój specyficzny wygląd smoczy owoc często budzi konsternację. Jak go obrać i jeść?

Niejadalne są skórki z mackowatymi wyrostkami. Są dwa sposoby na dobranie się do pysznego i zdrowego wnętrza owocu:

  1. Jak jabłko: obierz pitaję nożykiem i pokrój na cząstki.
  2. Jak kiwi: przekrój smoczy owoc na pół i jedz miąższ łyżeczką.

 

Dobra rada – przed jedzeniem trzymaj pitaję w lodówce, ponieważ zimna temperatura podbija smak owocu.

Pitaja smoczy owowc

 

Jak otworzyć kokos?

Orzech kokosa pięknie pachnie i wspaniale smakuje. Ma też pozytywne właściwości dla zdrowia i urody.

Wiele osób kupuje jednak gotowe produkty z kokosa – olej, mleczko, wiórki, mąkę – ponieważ nie wie jak dostać się do wnętrza świeżego orzecha. Twarda skorupa sprawia sporo problemów.

Metody na otworzenie kokosa:

  1. Młotek i nóż: przed całkowitym otwarciem kokosa zrób nożem dziurkę i wylej przez nią wodę kokosową. Następnie ostukaj młotkiem kokos wokół krótszej osi. W pewnym momencie łupina pęknie i rozpadnie się na dwie części.
  2. Podgrzewanie w piekarniku: wydłub nożem oczko i wylej sok z wnętrza kokosa. Orzech włóż  na kwadrans do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Ostrożnie wyjmij kokos, lekko ostukaj łupinę, a orzech pęknie.

kokos

 

Jak obrać  i pokroić ananas?

Świeży ananas jest dostępny w sklepach przez cały rok i smakuje doskonale. Najsmaczniejszy, a jednocześnie najtańszy jest zimą. Ananasy sa nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Dzięki swemu smakowi są doskonałą alternatywą dla słodyczy i przetworzonych deserów. Owoc jest słodki, sycący oraz bogaty w witaminy i minerały.

Ale jak go obrać?

Najpierw musisz odkroić pióropusz ananasa z dwucentymetrowym zapasem. Później w ten sam sposób odkrój spód owocu. Następnie, prowadząc nóż po łuku, odcinaj skórę z góry do dołu. Obraną bryłę owocu podziel nożem na ćwiartki i wytnij twardy środek.

ananas

 

Owoc granatu – jak jeść?

W przypadku granatu jadalne są nasiona tej rośliny – słodkie i soczyste czerwone kuleczki wewnątrz owocu. Jak wyjąć nasiona granatu?

Owoc granatu pokrywa twarda łupina, wewnątrz której znajduje się miąższ z ziaren. Są mocno czerwone, soczyste i orzeźwiające , a także oczywiście wpływająkorzystnie na stan organizmu.

Aby wydobyć nasiona granatu z łupiny, należy odciąć koronę owocu, pokroić go na ćwiartki i włożyć do miski z wodą. Po niecałym kwadransie rozdziel granat na części – nasiona opadną na dno, a łupina wypłynie na powierzchnię.

granat

 

 

Jagody goji – właściwości

Przebój na półkach ze zdrową żywnością. Mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych i własnie dlatego goszczą w coraz większej ilości polskich kuchni, w największym stopniu w formie suszonej. Jagody goji były od bardzo dawna używane w medycynie chińskiej.

  • bogate w witaminy z grupy B i C, żelazo, selen, cynk,
  • wzmacniają odporność organizmu,
  • utrzymują prawidłowy poziom hemoglobiny we krwi,
  • wspomagają wzrok,
  • usprawniają pracę układu trawiennego,
  • regenerują komórki organizmu,
  • spowalniają procesy starzenia,
  • łagodzą dolegliwości układu trawiennego.

Jak jeść jagody goji?

Jagody goji, czyli inaczej owoce kolcowoju chińskiego najczęściej jemy w formie suszonej. Spożywa się je również w postaci świeżej. Można je używać jako dodatek do jogurtu naturalnego, owsianek, musli, ciast, sałatek, zup, deserów.

 

goji

 

Post Author: joanna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *